Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változó kihívások a katonaorvosok előtt

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 13. 14:01

Minden esztendőben megtartják a katona-egészségügyi konferenciát – 1992-től –, amely a hadműveleti területek egészségügyi biztosításán túl a hátországban történő honvéd-egészségügyi feladatokkal foglalkozik. A tudományos fórum a gyakorlati tapasztalatok átadása mellett lehetőséget ad a szakmai együttműködés további erősítésére, bővítésére is.

Az idei esemény helyszíne a margitszigeti Danubius Health Spa Hotel. A konferencia megnyitóján – az amerikai és a magyar Himnusz elhangzása után – Orosz Zoltán vezérőrnagy, a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: az elmúlt hetek tragikus eseménye, a két magyar áldozatot követelő augusztus 23-ai afganisztáni támadás ismételten ráirányította a figyelmet a katonaorvosok tevékenységére. Arra, hogy milyen mentális és fizikai kondíciót igényel a katonák részéről is a missziós szerepvállalás és feladatteljesítés.

„A következő három napban a legaktuálisabb és legfontosabb témák kerülnek majd napirendre, a megelőzéstől kezdve a kezeléseken át egészen a fizikai rehabilitációig" – említette Orosz Zoltán. Beszédében kiemelte: a műveleti területeken szerzett tapasztalatok nélkülözhetetlenek a továbblépéshez, a hatékony és sikeres katonaorvosi tevékenységhez.

Külön hangsúlyozta azt a NATO afganisztáni műveleteivel kapcsolatban elfogadott műveleti utasítást, amely bevezette a szövetségen belül az „arany óra" fogalmát. Ez azt jelenti, hogy az Afganisztánban szerepet vállaló katonáknak – bármilyen sérülés esetén – egy órán belül kórházi ellátást kell kapniuk. A tagállamok vállalták, hogy ehhez biztosítják a helikoptereket, technikai eszközöket, illetve vállalják az egészségügyi kapacitás kiépítését. Orosz Zoltán hangsúlyozta, az „arany óra" első tíz percében nyújtott elsősegély nagyon fontos, hiszen akár életekről is dönthet.

1595907318
 

„A magyar katonaorvosok magas színvonalú tevékenységét a szövetségeseink is elismerik"– emelte ki beszédében a HM Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, emlékeztetve arra, hogy tavaly november 19-e óta Budapesten működik a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja.

A konferencián a Magyar Honvédségben szolgáló katonaorvosok mellett az Egyesült Államok haderejének orvosai vesznek részt. A rendezvény elsősorban a hadszíntereken szolgálatot teljesítő katonák ellátásának, katona-egészségügyi biztosításának összehangolását teszi lehetővé. Ez fontos feladat, hiszen a hadszíntereken nem kizárólag a szélsőséges éghajlati- és terepviszonyokkal, közegészségügyi és járványügyi körülményekkel, hanem az ellenséges erők egyre változó harci taktikájával is meg kell küzdeni. A változó műveleti környezetben eltérőek a sérülések is, ezek megelőzése, kivédése, illetve hatékony ellátása a katonai parancsnokoktól és az egészségügyi szolgálat állományától is új megközelítést kíván. Technikai, kiképzési és eljárási szinten egyaránt. Fontos az is, hogy a szövetségesek időről időre kicseréljék egymás között a tapasztalataikat.

A konferencia szeptember 16-án fejeződik be.

1595907318
1595907318
 

1595907318
1595907318
 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Dévényi Veronika