Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Van zsákodban minden jó…”

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 6. 12:15

Piros ruha, hófehér szakáll és rénszarvasszán. E néhány jellemző alapján már valószínűleg mindenki tudja, hogy kiről beszélek. Mert ugye, bárki is próbálná bebizonyítani az ellenkezőjét, a Mikulás márpedig létezik. Szombaton délelőtt pedig éppen Pápán járt, és e látogatáson a honvedelem.hu is ott volt.

Azt hiszem, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy szombaton délelőtt megtörtént az év legfontosabb eseménye Pápán, az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Nem, nem érkeztek meg a C-17-es szállítórepülőgép-flotta gépei. Sőt, még csak egy vadonatúj, több milliárd forint értékű beruházást sem adtak át. Mindössze egy egészen egyszerű látogatásról volt szó, december 6-án délelőtt – közismert esti elfoglaltsága előtt – szakított időt e dunántúli városra, s a település szélén található katonai repülőtérre látogatott minden gyermek legjobb barátja, a tűzpiros „egyenruhát" és hosszú, hófehér szakállat viselő Mikulás.

S, hogy miért ez volt az év legfontosabb eseménye? A kérdésre roppant egyszerű a válasz: mivel a jelen lévő több száz kisgyerek ezt egyhangúlag állította…

Reggel tíz órakor kinyílt a laktanya kapuja, s már ekkor több száz kisgyerek rohant be a repülőtérre, hogy minél hamarabb birtokukba vehessék a laktanya hangárépületét, amelyet ezen a délelőttön csak az ő kedvükért rendeztek be.
A gyerekseregben ott voltak a pápai bázisrepülőtéren szolgáló hivatásos és szerződéses katonák, valamint közalkalmazottak fiai és lányai, illetve azoknak a külföldi – amerikai, svéd, norvég, finn – katonacsaládoknak a gyermekei is, akik már a leendő C-17-es flottát üzemeltető NATO alakulattól, a nehéz légiszállítótől érkeztek Pápára, hosszabb szolgálatra.

Kezdetben volt nagy találgatás. Sustorgott, csivitelt mindenki: vajon mivel érkezik a Mikulás? Szuperszónikus vadászgéppel? Terepszínűre festett katonai helikopterrel? Vagy éppen kedvenc járművével, a repülni is képes rénszarvasszánnal? Ezt előre senki nem tudta…

– Good morning everybody! Good morning Papa Air Base! – köszöntötte a gyerkeket Domonkos Miklós ezredes, a pápai bázisrepülőtér parancsnoka, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt. Az angol köszönés kicsit furcsa volt, de így a külföldi katonák gyermekei is értették…

A csöppségek számára természetesen hosszú volt a várakozás. Még szerencse, hogy a televízióból ismert műsorvezető, Barabás Éva gonoskodott arról, hogy mindenki jól érezze magát. Beszélgetett, játszott a Mikulásra váró gyermekekkel. És persze a kézműves asztalnál is sokan voltak, hogy különféle karácsonyi ajándékokat készítsenek. Volt aki gyapjúangyalkákat hajtogatott, mások pedig krepp papírból vágtak ki csillogó, színes díszeket a karácsonyfára.

Persze a lufibohóc sem unatkozott: egyre másra hajtotagatta a különféle figurákat, például kardokat, kutyusokat, zsiráfokat. Az arcfestők pedig denevérembert, dalmata kutyusokat, vagy éppen kistigriseket varázsoltak a bátor önként jelentkezőkből.

Aztán hirtelen feltűnt Õ. Mégpedig nem is akárhogyan. Bár sokan reménykedtek benne, hogy a rénszarvasszánával közvetlenül a hangárépület mellet száll le, a meglepetés így sem maradt el. Hiszen a Mikulás egy hatalmas, zöld színű terepjáró autón érkezett, amelyet nem más, mint a népszerű televíziós műsorvezető és sportoló, Palik László, magyar tereprali bajnok vezetett. A másik ülésben pedig dr. Szekeres Imre, honvédelmi foglalt helyet.

A mindenki által megcsodált hatalmas autó egyébként a Magyar Honvédség tereprali csapatának, a Dreamteam-nek az autója. A „Gepárdok" néven is ismert csapat tagjai ugyancsak ott voltak a repülőtér hangárjában és a krampuszokkal együtt segítettek a Mikulásnak az ajándékok kiosztásában.

A kicsiket és a messzi földről érkezett Mikulást Szekeres Imre köszöntötte. A miniszter elmondta: tudja, hogy a külföldi gyerekek számára szokatlan, hogy a Mikulás nem karácsonykor, hanem december 6-án hoz ajándékot. A magyarok számára azonban ez természetes.

– Örülök, hogy elhozhattam ide a Télapót a maga valójában. Örülök, hogy itt van veletek – mondta Szekeres Imre, miután

felelevenítette az „igazi Mikulás", vagyis Szent Miklós püspök történetét.

Persze a Mikulás nem érkezett üres kézzel a katonai repülőtérre. Minden gyerek, aki eljött a rendezvényre, egy hatalmas mikulás-csomagot kapott. Ahogy az ének is mondja: volt zsákjában minden jó, piros alma, mogyoró… Így hát nem is lehet csodálkozni azon, hogy szép számmal voltak olyanok, akik nem bírtak várni hazáig, s már a laktanyában felbontották a csomagot. Hogy lakmározhassanak a benne található finomságokból, a csokoládéból, a szaloncukorból, és a többi, ínycsiklandó édességből.

Az ajándékok átvétele után Szekeres Imre, Barabás Éva kérdésére válaszolva elmondta: annak idején ő is nagyon várta a Mikulás érkezését. Sőt, a legmagasabb szárú csizmáját tisztította meg, hogy minél több ajándékot kapjon. Aztán reggel egy zselés szaloncukrot talált a csizmában…

Sajnos nem maradhatott sokáig a Mikulás Pápán, alig egy óra múlva már mennie is kellett tovább. S bár a gyerekek közül sokan próbálták marasztalni, végül is megértették, hogy még sok dolga van. Mikor elindult, a a boldog gyerkőcök még sokáig beszélgettek. Mesélték ki mit kapott, mit kóstolt. Sőt volt olyan is, aki állította: látta amikor a rénszarvasszán felemelkedett a kifutópálya mellől – ahol a rénszarvasok eddig legelészhettek a még éppen zöld fűből – , s a Mikulás elindult reggelig tartó hosszú útjára, amelynek során a Föld összes gyermekét meg kell ajándékoznia.

Természetesen a Mikulás elköszönése után sem ért véget a program a repülőtéren. A Görömbő Kompánia zenés táncok mesejátéka után Rubik kocka show-t nézhettek meg az érdeklődők, majd Rudi Bohóc hívta közös játékra a gyerekeket, akiknek valóban egy felejthetetlen és különleges élményben volt részük Pápán.

További képek:

Fotó: Szűcs László