Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humvee-ktől magabiztosabb a magyar katona

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. december 6. 19:06

Amilyen rövid, olyan mozgalmas volt Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László altábornagy afganisztáni látogatása. Puli-Humriban, Mazar-i-Serifben és Kabulban is találkoztak az ott szolgáló magyar katonákkal, akiknek mindegyike egy-egy tőrt kapott karácsonyi ajándékként.

A magyar delegáció Budapestről először Abu-dabiba repült, hogy az ott állomásozó olasz légierő szállítógépével továbbutazzanak Mazar-e-Sherifbe. Onnét már a magyar katonák által nemrégiben birtokba vett amerikai Humvee terepjárókkal kísért konvojjal jutottak el Puli-Humriba.

1595882137
Ezek a hat tonnás, páncélozott terepjárók nem véletlenül a legkedveltebb katonai járművek. A terepjáró robusztus felépítése, széles nyomtávja, szerkezeti egyszerűsége és nagy teherbírása miatt vívta ki használóinak elismerését. Magyar használóik is úgy szóltak róluk, hogy sokkal magabiztosabbak ezeket használva, és nem is érzik magukat annyira veszélyben, ha járőrözni kell menniük. Beszédes már az is, hogy a terepjáró egy egy ajtaja egyenként körülbelül 300 kilós, és érdekes az is, hogy az ajtókban lévő vastag golyóálló üveg még le is húzható.

A levegőben töltött kilenc óra, majd a három órás konvojozás után öröm volt látni a magyar zászlót a Camp Pannonia bejáratánál. Egy kicsi Magyarország ez a tábor, ahol a konténerek magyar települések nevét viselik, és ahol tábla jelzi, hány kilométerre van például Tata, vagy Szolnok… Több mint négyezerre.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter jelentést hallgatott meg a biztonsági helyzetről, majd körülnézett a táborban és állománygyűlésen találkozott a katonákkal.

1595882137
 

A miniszter az újságíróknak arról beszélt, hogy nagymértékben megnöveli Baglán tartomány biztonságát, hogy jövő áprilistól egy afgán zászlóalj is ide települ: az egység felkészítését magyar és amerikai katonák végzik majd. A miniszter már korábban megállapodott arról az afgán kormánnyal és az afgán hadsereg vezetésével, hogy az ország északi részében állomásozó 209. hadtest egy lövészzászlóaljának mintegy 700 katonája a tartományba települjön. Ennek a zászlóaljnak a bázisa a magyar támaszponttól mintegy 20 kilométerre lesz, egy volt szovjet laktanya területén.

Szekeres véleménye szerint a tartományban az afgán katonák jelenléte javítja a térség biztonsági helyzetét, hiszen az afgán társadalom nagyra becsüli az ország katonáit. Ez egyben a magyar katonák biztonságát is növeli – tette hozzá.

A lövésszászlóalj felkészítését magyar és amerikai katonák végzik majd. Ez lesz az első feladata az úgynevezett hadműveleti összekötői és tanácsadói csoportnak. A csoport katonái januárban érkeznek meg Kabulba, ahol már az afgán zászlóalj törzsének felkészítése is megkezdődik.

1595882137
 

A miniszter arról is beszámolt, hogy a jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ majd a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben. Összesen három készletet vásárolnak, olyan távirányító berendezésekkel, amelyeket akár a terepjáró járművekre is szerelhetnek. Ezek az eszközök jelentős mértékben javítják a magyar katonák felderítő képességeit, és ezáltal biztonságukat is erősítik.

1595882138
Szekeres Imre arról is szólt, hogy már ötödik alkalommal jár Afganisztánban és szemmel látható a fejlődés. Mazar-i-Serif és Puli-Humri között európai színvonalú országút épült, és két évvel ezelőtt elkezdődött a magasfeszültségű vezetékek kiépítése is. 
A politikus az újjáépítési csoport parancsnokától kapott beszámoló alapján elmondta, hogy a tartomány stabilitása változatlanul erős, az afgánok támogatják a magyar katonákat. Egy afgán tiszt úgy fogalmazott, hogy az embereknek elegük van a háborúból, nem akarják úgy az utcára küldeni gyermekeiket, hogy felrobbanhatnak egy merényletben.

A magyar delegációval tartott Vujity Trivko riporter is, hogy élményeiről tartson előadást a magyar katonáknak, illetve, hogy az általa alapított Hétköznapok hőse díjat átadja. Idén ugyanis ezt a díjat az „Afganisztánban szolgáló katona kapta". A riporter az Alexandra kiadó jóvoltából mintegy 200 darabból álló könyvgyűjteményt adományozott a tartományi újjáépítési csoport könyvtárának.

Sándor Zsolt ezredes, az újjáépítési csoport parancsnoka arról beszélt, hogy a tartomány biztonságosnak mondható, de ez a “se nem béke, se nem háború" állapota. A különböző újjáépítési projekteket a helyiekkel egyeztetve végzik el, minden helyi vezető véleményét meghallgatják.

1595882138
A delegáció este visszautazott Mazar-i-Serifbe, ahol szintén találkoztak az ott szolgáló magyar katonákkal, másnap reggel pedig útnak indultak Kabulba. Leszállás után a főépület az első szembetűnő dolog, rajta a felirattal: „Welcome to Kabul", előtte pedig az itt szolgáló nemzetek zászlajai lobognak. A fő helyen a magyar zászló van, nem hiába: fél éven át a magyar katonák vezetik a nemzetközi repülőteret. Itt 65 magyar katona teljesít szolgálatot október óta, feladatuk a repülőtér üzemeltetése.

Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség leendő vezérkari főnöke szerint Afganisztán és a NATO missziója számára is kulcsfontosságú a kabuli nemzetközi repülőtér, ahol nagyon komoly feladatot végeznek fél éven keresztül a magyar katonák.

Az itt szolgáló magyar katonák parancsnoka, Varga Csaba ezredes elmondta, hogy a katonák tevékenysége összetett, hiszen a legjelentősebb utas- és teherforgalmat lebonyolító afganisztáni repülőtérről van szó.

A NATO 2004 óta üzemelteti az egy kifutópályával rendelkező, a tengerszint felett kétezer méteres magasságon fekvő repülőteret. A tagállamok 6 hónapos rotációban végzik ezt a feladatot, a magyarok után a lengyelek, majd a spanyolok következnek. A belga és holland vadászrepülőgépek mellett itt állomásozik a nemzetközi segítséggel újjáélesztett afgán légierő szállítóalakulata is.


A parancsnoki beosztáson túl a logisztika, a biztonság, a híradás, a légi műveletek és a légi forgalom irányítása, a tűzszerészbiztosítás, a meteorológiai biztosítás, valamint a személyügy vezető beosztásaiban is magyar katonák dolgoznak a repülőtéren. Egyéni beosztásban itt korábban már több magyar is szolgált.

Az irányítótoronyban dolgozó Herczeg Attila százados arról beszélt, hogy naponta 400-450 repülőgép, illetve helikopter leszállását, felszállását segítik. Ebből általában 60-70 a civil repülőgép, a többi katonai. Herczeg Attila szólt arról is, hogy a karácsonyra a kabuli bázison is készülnek, magyar ételeket fognak főzni, amelyhez az alapanyagokat és a fűszereket a szabadságról visszatérő társaik hozzák.


A repülőtérre látogató delegáció betekinthetett a tűzszerészek munkájába is. Õk a repülőtéren talált robbanóeszközök megsemmisítését végezték: a bázis egy külső részén robbantották fel az eszközöket.


Tömböl László az újjáépítési csoport feladatairól szólva kiemelte, hogy jövőre kezdődik a választások előkészítése Afganisztánban, ami Baglán tartományban is jelenthet plusz kockázatot, hiszen vannak, akik ezt nem nézik jó szemmel. A biztonsági helyzetet úgy értékelte, hogy az “nem javul" Baglán tartományban, de mindent megtesznek a magyar katonák biztonságáért.

1595882138
1595882138
1595882138
1595882139
1595882139
1595882139
1595882139
 

Fotók: Halápi Zsolt