Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Venezuela tagadja az ETA -tagok kiképzését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 7. 9:32

Venezuela arról tájékoztatta Madridot, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy egy spanyol állampolgár ETA-tagokat részesített-e fegyveres kiképzésében a dél-amerikai országban – közölték szerdán spanyol diplomáciai források.

A múlt héten Spanyolországban őrizetbe vettek két baszk szakadárt, akik – vallomásuk szerint – Venezuelában kaptak kiképzést, és kiképzőjük egyike spanyol volt, mégpedig Arturo Cubillas Fontan, aki hosszú ideje él a dél-amerikai országban.

A spanyol hatóságok idén márciusban vádat emeltek Fontan ellen, aki a feltételezésük szerint több mint tíz éve irányítja a Venezuelában megbúvó ETA-tagok csoportját, és szervezi a baszkföldi szakadár mozgalom együttműködését a kolumbiai FARC-gerillákkal is.

A két baszk, Juan Carlos Besance Zugasti és Xavier Atristain Gorosabe 2008 nyarán részesült Venezuelában kiképzésben, amelynek során egyebek közt fegyverek szétszedését, tisztítását, lövészetet és rejtjeles kommunikációs képességet sajátítottak el.

Venezuela következetesen tagadja, hogy menedéket nyújtana ETA-tagoknak, amit Madrid régóta feltételez, és nyomatékosan kéri Caracastól, hogy működjenek együtt az igazság kiderítésére.

A héten kipattant Fontan-ügy kapcsán Venezuela madridi nagykövete, Julian Isaias Rodriguez ismételten visszautasította, hogy bármilyen kapcsolat lenne az ETA és országa között. „Venezuela kormánya semmivel sincs kapcsolatban, amelynek köze van az ETA-hoz" – nyilatkozta a spanyol állami rádiónak hétfőn.

A venezuelai hatóságok szerint Fontan 1989 óta él a dél-amerikai országban, Algériából érkezett, és egyike volt annak a csaknem 30 baszknak, akiket befogadtak a Madrid és Caracas közötti megállapodás alapján.