Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vidáman „pacsiztak” a régi ismerősök

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 18. 20:41

A légvédelemben dolgozó volt munkatársak, és a ma is aktív katonák tartottak találkozót Veszprémben, pénteken. Voltak itt parancsnokok és beosztott katonák, többek között a régebben megszűnt CSLP-től, a Bakony Harcihelikopter Ezredtől,  valamint a Légierő Parancsnokságtól. 

A volt légvédelmi alakulatok találkozóját idén a harmadik alkalommal rendezték meg, pénteken Veszprémben, de az időjárás ennek a szabadtéri programnak sem kedvezett. Reggel a kezdés előtt egy órával hatalmas vihar érte el a várost és a rendezvény színhelyére pillanatok alatt nagy mennyiségű eső zúdult le. Ez érezhetően kihatott a találkozó látogatottságára, mert az elmúlt évinél kevesebb vendég indult el a honvéd pálya felé. Ennek ellenére elég sok „merész" katona vette sikeresen az első akadályt, a regisztrációs sátrat és tíz óráig már több mint négyszáz vendég jelentkezett be a rendezvényre. A program az időjárás miatt egy kicsit csúszott, mert a színpadot és környékét, a rendezvény fő helyszínét fogadókész állapotba kellett hozni. Az időjárás ennek ellenére nem tudta a jó hangulatot elrontani. Régi ismerősök, akik évek óta nem találkoztak, vidáman „pacsiztak" és a barátok egymástól érdeklődtek az egészségről, családról, munkáról és nem utolsó sorban az unokákról.

Miután sikerült az eső okozta problémákat megszüntetni, a rendezvény házigazdája Dr. Vasvári Tibor nyá. ezredes köszöntötte a megjelent katonai és önkormányzati vezetőket, valamint a volt katonai szervezetek parancsnokait. Ezt követte a jelenlévők nagy produkciója, a csoportkép elkészítése. Több száz embert nagyon nehéz úgy egybeterelni, hogy azok beleférjenek egy objektív látókörébe. Sokan ugyanis megvannak győződve arról, hogy ők jó helyen állnak és csak a fotósnak vannak mindig különleges kérései…

1595903436
 

A rendezvény a Himnusz hangjaival és a volt Légierő zászlajának a felhúzásával kezdődött, majd a találkozót Pintér Zoltán vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok helyettese nyitotta meg. Beszédében elmondta: „nagyon jó itt lenni ezen a rendezvényen, mert az ember sok olyan katonával találkozhat, akik az elmúlt években, a katonai életútja során elöljárói, vagy munkatársai voltak. Az ilyen kötetlen beszélgetéseken nagyon sok olyan információhoz juthat, amit az íróasztal mellett évek alatt sem szerezhet meg."

Az MH ÖHP parancsnokhelyettese hozzátette: „nagyon szeretem ezt a várost és a múltamból nagyon sok emlék köt ide. Veszprém egy nagyon szép és élhető városa Magyarországnak." Pintér tábornok a továbbiakban kérte a jelenlévőket, vigyék el a rendezvény hírét, hogy a jövőben minél többen találkozhassanak, ezzel is szélesítve azok körét akik eljönnek és együtt ünnepelnek ezen a napon.

Ezt követően Czaun János Veszprém város alpolgármestere köszöntötte a rendezvényen résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta: Veszprém hagyományosan katonaváros, hiszen a vár alatt küzdöttek meg Szent István csapatai a Koppány vezette seregekkel. A tatárok ugyan nem tudták elfoglalni a várat, de ezt a törökök kétszer is megtették. A város jelentős csapatokat adott az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak és az I. világháborúba is küldtek hadosztályokat, akik megjárták Isonzó poklait. „Ezek a gyökerei annak a jó együttműködésnek, ami a város civil lakossága és a katonák között az évszázadok alatt kialakult" – fogalmazott az alpolgármester, aki szerint ennek a jó viszonynak egyik kézzelfogható bizonyítéka az is, hogy az önkormányzat az elmúlt évben alakulatzászlót adományozott a légtérellenőrző ezrednek.

A nap hátralévő részében a vendégeknek jó szórakozást kívánt és az önkormányzat egyik ajándékaként ígérte „délutánig az önkormányzat biztosítja a jó időt." Ez utóbbi, a kezdetekkor egy kicsit döcögősen ment, mert egy kicsit esegetett még az eső, de a rendezvény végére a sportpályán jó idő és ezzel együtt jó hangulat kerekedett.

1595903436
 

Az ünnepi beszédeket követően elismerő oklevelek és ajándékok átadása következett. Emléktárgyat ajándékozott az MH ÖHP parancsnoka, több katonai szervezet és Veszprém, valamint Székesfehérvár önkormányzati vezetése is azoknak, akik a munkájukkal hozzájárulnak a civil-katona kapcsolatok elmélyítéséhez.

A hivatalos programot követően a színpadon elkezdődtek a sport és kulturális bemutatók. Beindult a kispályás foci, a kártyások is elkezdték a „rabló ultis", kieséses versenyüket, az ügyesebbek a „golyókat dobálták" és a pálya leglátogatottabb részén tüzet gyújtottak a főző verseny résztvevői. Az eső miatt egyeseknek nem a főzés, hanem a tűzgyújtás volt a legnehezebb feladat, de végül megoldották és főttek a bográcsokban a jobbnál jobb étkek. Mint a honvedelem.hu megtudta: a közönségszavazás szerint a legjobb a szentkirályiak pacalpörköltje lett.

A kulturális bemutatók mellett nagy nézettsége volt a „Medina" műveleti bemutatónak, ami már azért is magára vonta a vendégek figyelmét, mert a katonák a fegyvereikkel a sportpálya teljes területén az „átlagnál" nagyobb hangerőt produkáltak. A nap folyamán volt múzeum látogatás is, de a gyerekek kipróbálhatták a JETFLY szimulátort és válogathattak a HM Zrínyi Nonprofit Kft. kiadványaiból.

A rendezvény hivatalos zárása a zászló levonásával fejeződött be. A lobogót a rendező Dr. Vasvári Tibor ezredes vette át és „a zászlót egy évig megőrzöm" szavakkal köszönt el a résztvevőktől.

1595903436
 

1595903436
 

1595903436
 

1595903437
 

Fotó: Demeter Ferenc