Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington kész együttműködni Moszkvával rakétapajzs-ügyben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 31. 20:57

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal az Európába tervezett rakétavédelmi pajzs megvalósításában, de az idén nem várható áttörés – jelentette ki Rose Gottemoeller amerikai külügyi államtitkár-helyettes március 30-án, pénteken Moszkvában.

Az Egyesült Államok azt hangoztatja, hogy a rakétapajzs egy esetleges iráni rakétacsapás kivédését szolgálná, Oroszország viszont attól tart, hogy a határai közelébe telepítendő rendszer néhány éven belül aláásná, hatástalanítaná nukleáris elrettentő erejét, így nemzetbiztonságát fenyegetné.

Gottemoeller tárgyalásai mellett a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) diákjai előtt tartott előadásában kifejtette azt is, hogy választási évben nehezebb fontos politikai kezdeményezések megvalósítása. Jelenleg a „technikai részletek" kidolgozásának fontos szakaszában vannak az amerikai-orosz kapcsolatokat illetően.

„El kell gondolkodnunk a jövőről, arról, hogy miként működhetünk együtt a rakétavédelem terén" – mondta Gottemoeller. Ezzel kapcsolatban úgy vélte: mindkét ország érdeke, hogy minél szélesebb körű együttműködés mellett kötelezzék el magukat.

Barack Obama amerikai elnök a hét elején a szöuli biztonsági csúcsértekezletet megelőző amerikai-orosz csúcson nagyobb rugalmasságot kért a NATO tervezett európai rakétapajzsával kapcsolatban Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnöktől. Obama kéréséről egy bekapcsolva felejtett mikrofon „segítségével" értesült a nagyvilág.

Gottemoeller az elnök szavait kommentálva kijelentette, hogy Obama nem titkos megállapodásokról, hanem a 2012. év politikai realitásairól ejtett szót.

Az előadó emlékeztetett arra, hogy Obama elnöki hivatali idejében a kétoldalú kapcsolatok megélénkülése volt tapasztalható. Megállapodás született a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló új START-szerződésről, továbbá Oroszország beleegyezett abba, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai erők, NATO-erők számára a területén utánpótlási folyosót nyissanak.