Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés hazánk biztonsága érdekében

Szöveg: Snoj Péter |  2018. október 12. 15:50

Együttműködési megállapodás aláírásával kötelezte el magát a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem a már eddig is kiváló közös munka fenntartása és továbbfejlesztése mellett október 12-én, pénteken. Az oktatási intézmény gödöllői székhelyén Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára, dr. Tőzsér János rektor és Magyar Ferenc egyetemi kancellár látták el kézjegyükkel az okiratot.

1599194582
A Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem között létrejött stratégiai együttműködési megállapodás igazi mérföldkőnek számít a két szervezet több mint tíz évre visszatekintő kapcsolatában. Az elhatározásnak köszönhetően az eddigi közös munka egy jól szervezett, rendezett formában folytatódik a jövőben. „A mostani aláírás az eddigi, már meglévő munkafolyamatokat próbálja terelgetni bizonyos témakörök felé" – foglalta össze az esemény jelentőségét dr. Tőzsér János. A Szent István Egyetem rektora hozzátette: az intézmény a megállapodás keretében mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy hozzátegyen a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel meglévő, jól működő kapcsolatához több olyan területen is, amelyek mindenképpen az egyetem profiljába illenek, mint például a képzés, a továbbképzés és a kutatás.

Dr. Tőzsér János azt is hangsúlyozta, hogy az aláírt dokumentum biztosítani fogja a két intézmény közötti információáramlás rendezettségét is. „Ez azt jelenti, hogy az egyetem is meg tudja mutatni a képességeit azokon a területeken, ahol együtt tudunk működni, ugyanakkor a minisztérium és a honvédség is el tudja juttatni az egyetemi polgárok felé azokat az információkat, amelyeket nem árt tudnunk" – részletezte.

Példaként az egyetem rektora kiemelte, hogy a felsőoktatási intézmény a jövőben Honvédelmi alapismeretek címmel kurzust indít, amelynek tananyagát a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani.

1599194583
Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára beszédében kitért az együttműködés fontosságára. Mint fogalmazott, a biztonság kérdése egyre többször kerül szóba. Ez egy meglehetősen tág és komplex terület, amely honvédelmi részének a minisztérium és a Magyar Honvédség a letéteményese. „Azt is látni kell azonban, hogy egyre nagyobb az igény és részünkről egyre több erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy a honvédelem ügyét közelebb vigyük a civil társadalomhoz" – mondta.

Szabó István emlékeztetett arra, hogy volt olyan időszak, amikor a Magyar Honvédség közelebb állt a társadalomhoz, hiszen az akkori szójárás szerint minden családban volt, van, vagy lesz katona. „Jövőre lesz tizenöt éve, hogy az utolsó sorkatonák elhagyták a Magyar Honvédség laktanyáit. Nyilvánvalóan van egyfajta igény és szükségszerűség is, hogy ez a folyamat ne törjön meg és a társadalom értse, tudja, lássa azokat a feladatokat, amellyel a honvédelem foglalkozik" – emelte ki.

1599194583
Hozzátette: ezen kihívások megkövetelik azt, hogy a honvédelem össztársadalmi ügy legyen. Ezt olyan együttműködésekkel lehet erősíteni, mint amit a gödöllői egyetemen is aláírtak. Szabó István aláhúzta: mindennek az egyik természetes és logikus szövetségese a felsőoktatás rendszere.

A Szent István Egyetem kancellárja, Magyar Ferenc szerint a már több mint tízéves kapcsolat ezen megállapodással szorosabb és hatékonyabb lesz. Az elsődleges feladatnak azt látja, hogy növeljék a hallgatói létszámot, valamint a gyakorlati képzés színvonalát. „Közös erőfeszítéseket fogunk tenni a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya – mind a szerződéses, mind az önkéntes szolgálati jogviszony – ismertségének és népszerűségének növelése, valamint a hadsereg toborzási hatékonyságának fejlesztése érdekében" – mondta.

1599194583
Fotók: a szerző felvételei