Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült és stabilabbá vált a KFOR állományának egészségügyi ellátása

Szöveg: Dr. Vekerdi Zoltán orvos ezredes |  2018. október 12. 16:59

Több területen is bővült szeptemberben a Koszovóban szolgáló katonák egészségügyi ellátása.

1599194584
A NATO Kosovo Force (KFOR) művelet sürgősségi és sebészeti életmentő szintű biztosítását a nemzetek közös megegyezéssel és finanszírozással, kiszervezett képesség útján fedik le. Ennek megnevezése Role-2 Basic, amely alapszintű, kifejezetten sürgősségi és sebészeti életmentő ellátásra szakosodott tábori kórházat jelöl.

1599194585
A részes nemzetek döntése alapján és közös finanszírozása mellett most alapszintű és sürgősségi fogászattal is kiegészül a szolgáltatások köre, ami ugyanolyan szigorú minőségi és biztonsági követelmények alapján működik, mint a tábori kórház többi egysége. Az új fogászat szeptember 24-től látja el a KFOR-ban szolgáló igényjogosult állományt.

1599194585
A Role-2 Basic képesség működtetéséhez elengedhetetlen a minőségi, megbízható és folyamatos vérellátás. A szigorú jogszabályi előírások, a kimagasló minőségi követelmények és a kiterjedt igények miatt ennek biztosítása hadműveleti területen komoly kihívást jelent. A Role-2 Basic képességet működtető cégnek sikerült megállapodást kötnie az Országos Vérellátó Szolgálattal. Ennek értelmében ezután hazánkból is be tud szerezni vért és vérkészítményeket a kórház üzemeltetője.

1599194585
A Magyar Honvédség legnagyobb számú katonai kontingense a KFOR-ban szolgál, mintegy 400 fővel. Elemi érdekünk ezért, hogy a tábori sürgősségi és sebészeti életmentő beavatkozásokhoz mindenkor és folyamatosan rendelkezésre álljon a szükséges és elégséges vérmennyiség. Köszönet illeti az Országos Vérellátó Szolgálatot és minden véradót, akik ily módon is hozzájárulnak a Magyar Honvédség és a nemzetközi közösség békefenntartó feladatainak biztonságos teljesítéséhez Koszovóban.

1599194585
Fotó: Kozák Piroska százados