Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jelenlét fenntartása – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 25. 8:07

A Koszovóban szolgáló MH KFOR Kontingens egyik legfontosabb eleme a lövészszázad, amely a portugálokkal közös KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) magyar modulja. A KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségében szolgáló nemzetközi alegység felelősségi területe egész Koszovóra kiterjed.

1595936161
A három alegységből álló portugál−magyar közös zászlóalj harmadik százada – a Charlie Company – a magyar lövészszázad. Az itt szolgáló katonák többsége a debreceni székhelyű MH 5. Bocskai István Lövészdandár kötelékébe tartozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljtól érkezett a koszovói műveleti területre, de természetesen más alakulatok egyenruhásai is szolgálnak a században.

„A Bocskai-dandártól több éve együtt szolgáló, egymást jól ismerő, «összekovácsolódott» csapat érkezett ki idén februárban Pristinába" – fogalmaz Bányai József főhadnagy, a század parancsnokhelyettese, amikor arról kérdezzük, mennyire sikerült „felvenniük a ritmust" a műveleti területre kiérkezett magyar lövészszázad katonáinak. A csapat egyébként nagyon hamar beilleszkedett a portugál vezetésű zászlóaljba is.

A fiatal tiszttől megtudjuk azt is, hogy a magyar század – és így természetesen a portugál−magyar közös zászlóalj is – elsősorban CRC, azaz tömegkezelési tevékenységet hajt végre, mármint természetesen csak akkor, ha erre szükség van, és a KFOR parancsnokától megkapják az utasítást. Emellett pedig a legfontosabb feladatuk az úgynevezett jelenlétfenntartó járőrözés. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a katonák a jelenlétükkel demonstrálják: a KFOR „rajta tartja a szemét" az adott területen. E tevékenységet a század katonái Koszovó teljes területén végezhetik, a harcászati tartalék zászlóalj felelősségi körzete ugyanis az egész országra kiterjed.

1595936161
Legutóbb éppen az észak-koszovói Mitrovicában láttak el ilyen típusú feladatot. A májusi, szerbiai köztársasági elnöki és parlamenti választások miatt ugyanis a Koszovóban élő albánok és szerbek is kérték a NATO vezette KFOR-t, hogy jelenlétfenntartó járőrökkel biztosítsa a megosztott város nyugalmát. A művelet – úgy tűnik – sikeres volt, hiszen a kétfordulós választás minden gond nélkül lezajlott az ország északi, túlnyomórészt szerbek lakta részében is.

Ezt a feladatot egyébként a napokban fejezte be a magyar század: Mitrovica északi, elsősorban szerbek lakta részén végeztek gépjárműves és gyalogos járőrözést, valamint állítottak fel ideiglenes figyelő- és ellenőrző-áteresztő pontokat – tudjuk meg Bányai főhadnagytól, aki elárulja azt is, hogy a magyar katonák mindezek mellett több, a KFOR vezette nemzetközi gyakorlaton is bizonyították már felkészültségüket, parancsnokaik és elöljáróik maximális megelégedésére.

Persze természetesen ennél „komolyabb" műveletekben is részt kellett venniük már a portugál−magyar zászlóalj katonáinak az elmúlt három hónapban, de „voltaképpen ez a feladat, ezért vagyunk itt" – fogalmaz a magyar század parancsnokhelyettese, aki a katonák és a műveletek biztonsága miatt természetesen arról nem beszélhet, hogy merrefelé és egészen pontosan mik is voltak ezek a feladatok.

1595936162
Azt azonban megtudjuk: néhányszor már biztosítaniuk kellett Koszovó északi részén, a szerbek és albánok lakta részek között – egy úgynevezett „forró ponton" – kialakított megfigyelő helyen a gépjárművek és a lakosok áthaladását a Koszovót és Szerbiát összekötő legforgalmasabb határátkelőhely, a jarinjei határátkelő, azaz KFOR-megnevezéssel, a Gate–1 felé. Ez a terület tavaly novemberben vált ismertté a világsajtóban, itt voltak ugyanis a leghevesebb incidensek.

A KFOR által kialakított ellenőrző-áteresztő pontot jelenleg olasz KFOR-katonák üzemeltetik, de gyakorlatilag bármikor kivezényelhetik ide ismét a magyar békefenntartókat is, akik − ha éppen nincsen feladatuk −, akkor a Pristina központjában található Slim Lines táborban tartózkodnak, ahol szinten  tartó kiképzésekkel készülnek az újabb teendőkre.

Aztán ha érkezik az újabb parancs – ahogy itt mondják: „ha a főparancsnokságon megnyomják a piros gombot"  – akkor akár egy órán belül el tudnak indulni az ország bármely településére, hogy ellássák alapfeladatukat, vagyis szavatolják a biztonságot és mozgásszabadságot.

1595936162

 

Fotó: Rácz Tünde

 További képekért kattintson galériánkra!