Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálatra indulnak

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. január 21. 7:21

Kiválóan felkészültek, büszkék vagyunk az önök teljesítményére. Elvárom, hogy a felkészülés alatt bizonyított szakmaisággal és fegyelmezettséggel szolgáljanak Irakban és Koszovóban is! – köszönt el az MH KFOR Kontingens tizennegyedik és az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) második váltásának tagjaitól január 20-án, Hódmezővásárhelyen dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

1596007519

Irakba és Koszovóba induló magyar missziók tagjait búcsúztatta Hódmezővásárhelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke szerdán. A két alegység létszáma összesen több mint 400 fő, alapvetően mindkettő az MH 5. Bocskai István lövészdandár katonáiból áll. A kontingensek – amelyek a tervek szerint február elején utaznak ki a műveleti területekre – parancsnokai: Huszár Ferenc alezredes és Hodoniczki Mátyás őrnagy. 

Hazánk iraki szerepvállalásának jelentőségéről szólva Böröndi tábornok kiemelte: a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy eredményes legyen ez a küldetés, sikerüljön stabilizálni az ország biztonságát. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a térségből Európába érkező menekültek száma csökkenjen.

Ugyanakkor a KFOR-kontingens tagjainak is jelentős felelőssége és feladata van a kontinensünket elárasztó migránsáradat visszaszorításában – hangsúlyozta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

1596007520

Magyarországnak ugyanis biztonságpolitikai érdeke a Balkán stabilitása, amit a jelen helyzetben – az etnikai villongások mellett – a valójában ellenőrizhetetlen múltú és személyazonosságú, hatalmas létszámban érkező, magukat menekülteknek valló személyek és a közéjük vegyülő terroristák is veszélyeztetnek. A magyar katonáknak azonban lehetőségük van a migráció irányainak feltérképezésére, ami pedig nagy segítséget jelent hazánknak abban, hogy minél gyorsabban reagálhassunk a változásokra, hatékonyan szabjunk gátat a migránsáradatnak.

Az ünnepélyes búcsúztató egyik legfiatalabb résztvevője az ötödik missziójába induló Kurucz Imre szakaszvezető tizenegy hónapos kislánya, Dorka volt, aki édesanyját és bátyját, Balázst kísérte el a laktanyába. Nem kellett sokat utazniuk, ugyanis a „szomszédban", Orosházán laknak. Fél évig viszont a hetedik életévét rövidesen betöltő Balázs lesz a család egyetlen férfi tagja. A napi teendők elvégzésébe azonban a nagyszülők is besegítenek majd, hisz ők is orosháziak.

1596007520
* * *

A Kosovo Force (KFOR) Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Magyarország 1999 márciusában csatlakozott a NATO-hoz, így kezdetektől részt vesz a koszovói műveletekben.

Észak-Irak a Magyar Honvédség legújabb küldetésének helyszíne. Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) a nemzetközi kiképzők tevékenységét biztosítja, és az iraki kurd harcosok, a pesmergák raj-, szakasz- és század szintű kiképzését végzi. A kontingens törzse Erbílben állomásozik.

Fotó: a szerző felvételei