Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

175 kilométeres kihívás: szívügye a honvédelem

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Domokos Andrea képei |  2023. március 29. 8:43

Noha sokan csatlakoztak már a Honvéd Vezérkar főnöke által életre hívott különleges kihíváshoz, kevesen vannak köztük olyanok, akik kétszer is lefutják a 175 kilométeres távot…

FB_IMG_1665825658137

Domokos Andrea, a nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium biológia és etika tanára a kitűzött április 7-ei határidőig nem csak egyénileg, hanem csapatban is teljesíteni fogja a távot. Az ok pedig egyszerű: neki szó szerint szívügye a honvédelem.

„Édesapám annakidején katonatisztként szolgált, ezredesi rendfokozatban ment nyugállományba. Érthető tehát, ha gyermekkorom a honvédség, a katonai lét bűvkörében telt, sok élménnyel gazdagodtam. Szeretném továbbadni a mostani fiataloknak mindezt, szeretném, ha egyrészt kimozdulnának a komfortzónájukból, másrészt pedig minél korábban megismerkedjenek a honvédelem fontosságával” – vallja a tanárnő.

A Naked Warrior Team tagjaként viszonylag későn értesültek a kihívásról, de azonnal a tettek – és a futás – mezejére léptek. Tizennégyen több kisebb csapatra oszlottak, a csapatok pedig nekiálltak róni a kilométereket – erdőn, mezőn, illetve sík terepen is, merthogy a csapat profiljában eleve megtalálhatjuk a terep-és akadályfutást is. Domokos Andrea emellett természetesen nem hanyagolja el egyéni heti futástervét sem, sőt: máris (túl)teljesítette a 175 kilométeres távot.

FB_IMG_1678961780187

„A sport és az egészséges életmód szeretete mellett a példamutatás is motivál. Környezetünkben többen kezdtek el sportolni a csapat miatt és az iskolában is jó érzés a sportról, a futásról eszmét cserélni a diákokkal. Emellett pedig iskolai szinten is fontosnak tartjuk a honvédelem ügyét. A hazájuk iránt elkötelezett gyerekeket szeretnénk nevelni és ezt a munkát minél korábban el kell kezdeni. Tanulóinkat motiválja a városban működő honvéd kollégium is. Nem titok, hogy intézményi szinten szeretnénk csatlakozni a Honvéd Kadét Programhoz és engem kértek fel a honvédelmi alapismeretek oktatására” – meséli a tanárnő. Hozzáteszi: különböző felületeken már hallottak arról, hogy kik teljesítik/teljesítették a kihívást és nagyon felemelő érzés számukra közéjük tartozni.

A fentieken kívül a nyíregyházi oktatási intézményben szeretnénk rendszeresen honvédelmi napokat is tartani, hogy a fiatalok a gyakorlatban is megtanulhassák többek között, hogy mit jelent a bajtársiasság és a csapatmunka fogalma.

Kapcsolódó cikkek