Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízben is teljesítik a 175 kilométert

Szöveg: Antal Tímea | Fotó: archív, egrivizilabda.hu |  2023. március 28. 9:24

Az egri vízilabdázók egy február végi rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy csatlakoznak a Magyar Honvédség által életre hívott 175 kilométeres futás kihíváshoz, melyet formabontóan, úszva teljesítenek április 7-ig. Most a számláló 105 kilométeren áll. Telefonon kerestük meg az Egri Vízilabda Klub képviselőit, akikkel saját és a csapat motivációjáról, emellett a sport és a katonaság párhuzamáról beszélgettünk.

Idén 175 éves a Magyar Honvédség, amely a jeles évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre: április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – egyénileg vagy csapatban 175 kilométert futnak a kihívást vállalók. A kihívás kezdete óta több magánszemély és civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez. Kovács Cs. Tamás ügyvezető igazgató ötlete alapján így tettek az egri vízilabdázók is. A bejelentésen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is jelen volt, ahol a sajtótájékoztatót követően az Eger-Honvéd vízilabda mérkőzés zajlott, melyen a Wigner Jenő Műszaki Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium kadétjai, valamint a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj katonái szurkolhattak a pólósoknak.

Szecsi_Zoltan

A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a sport és a katonaság között sok hasonlóság van. Melyek ezek a hasonlóságok ön szerint?

Szécsi Zoltán ügyvezető elnök: A sport a hadseregből indult el még az ókori Görögországban. Innen eredeztethető a maratoni futás és az ókori olimpiák alapvető versenyszámai is. Ezek mind a harci felkészültségről tanúskodtak. A sport segít megerősíteni az alapvető értékeket: bátorság, kitartás, elszántság, bajtársiasság. Ezek az erények szimultán alkalmazhatók a sportra és a katonaságra is.

Miért pont ehhez a kihíváshoz csatlakoztak?

A klub vezetősége úgy gondolta, hogy ez egy fontos kezdeményezés, mellyel felhívhatjuk az emberek figyelmét a sport jelentőségére. Van egy kilométerszámláló a weboldalunkon, ami mutatja, hol tartunk a táv teljesítésében. A számláló mellett a toborzásra való felhívás is szerepel, így a katonai életpálya mellett is kampányolni tudunk, hiszen egy ez nagyon szép hivatás.

Ön is részt vesz a megmérettetésben?

Éppen most emeltem az adagomat, úgyhogy heti tizenkét-tizenöt kilométerrel járulok hozzá a kihívás teljesítéséhez. A sportolóink mellett az iroda munkatársai és a stáb tagjai is úsznak. Kovács Cs. Tamás ügyvezető úrral versengünk, hogy melyikünk tud többet leúszni ebből a távból. Gyulavári Zoltán és Kelemen Attila is úsznak, tehát még a nyugdíjas korú edzőink is teljesítenek napi távokat. Az egész klub egészségi állapotát javítjuk ezzel, mert aki amúgy nem úszott volna, most az is úgy van vele, hogy jó, ha mindenki úszik, akkor ne maradjak ki belőle. Kialakult egy egészséges versenyhelyzet, amivel egymást motiváljuk és függetlenül a kihívástól, akár úszásról, akár futásról van szó, segít egészséges minőségi életet élni. Mert ennek az alapja az, hogy legalább heti háromszor negyven percig fölmenjen a pulzus és a sport következtében, ne a munkahelyi stressztől.

Kovacs_Cs_Tamas

Technikailag hogyan néz ki a táv teljesítése, mennyi idő alatt tudják teljesíteni a kihívást?

Kovács Cs. Tamás ügyvezető igazgató: A férfi utánpótlásunk vezetőedzőjével, illetve felnőtt csapatunk trénerével Tóth Kálmánnal az a döntés született, hogy nem egyénenként számoljuk az úszást és adjuk össze az eredményeket, hanem csapatonként vesszük figyelembe. Több mint négyszáz igazolt sportolónk van, így a távval meglennénk néhány nap alatt. A legkisebbek, a hat év körüliek még a tanulómedencében úsznak. Aztán jönnek a nagyobbak az általános iskola első két osztályából, ők már nagymedencések. Az utánpótlás csapatoknál, akik már éles bajnokságon játszanak, már komoly úszásprogramok vannak, ők hasonló mennyiséget úsznak, mint a felnőtt korosztály. Az Egri Vízilabda Klub életében a minimum úszásmennyiség egy hét alatt körülbelül harmincöt kilométer, ez a rendelkezésünkre álló öt hét alatt pont 175 kilométerre jön ki. Nem az volt a cél, hogy pillanatok alatt teljesítsük a kihívást, hanem inkább, hogy megmozgassuk az egész klubot. A lényeg, hogy mindenki részt vállaljon benne a legkisebbektől a legnagyobbakig, és a feladat teljesítése végén mindenki a sajátjának érezhesse a sikert.

Milyen visszajelzéseket kap a kollégáktól a kihívással kapcsolatban?

Nagyon szeretem, amikor felhívnak: ma meg volt megint három kilométer, vagy valaki szól nekem, hogy „láttad, a Szecska is leúszta”, meg „ugye beleszámoltátok a Gyulavári Zotyó bácsi távját is”. Ami a legjobb, hogy kicsiktől a nagyokig, szakmai vezetőtől az olimpiai bajnokig, az edzőtől a kommunikációsig mindenki hozzá akar járulni ehhez a közös sikerhez. Úgyhogy mi élünk, pezsgünk ebben a dologban.

Milyen hangulatban telt az Eger-Honvéd vízilabda mérkőzés?

Annak ellenére, hogy a Honvéd nyerte a mérkőzést, elképesztő volt az egész meccs miliője. A formaruhás kadétok és katonák részvételével két világ tudott találkozni és egymást erősíteni. Aki jelen volt, beleszippanthatott egy kicsit ebbe a levegőbe, megérezte ezt a hangulatot.

Milyen kötődése van sportszervezetüknek a honvédelemhez?

A sport, a mozgás szeretete és a fegyelemre nevelés önmagában összefonódik a katonaság, a magyar honvédelem ügyével. Eger város történelmétől a magyar honvédelem leválaszthatatlan. Ezen a 175. évfordulón a múlt előtt is tisztelgünk, és a kihívás teljesítésével fel akarjuk hívni a figyelmet, hogy mennyire nélkülözhetetlen, hogy megbecsüljük a magyar honvédjeinket, a jelenlegi és jövőbeni katonáinkat. A Magyar Honvédség jelenleg a fiatalok számára olyan alternatívát jelent, amely jövőképet tud mutatni, és teszi mindezt a legmodernebb eszközökkel, képzésekkel, felkészült szakemberekkel, ami világszínvonalon is megállja a helyét. Sportszervezetként arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzanak a honvédséghez, és emellett sportoljanak is.

vizilabda
Kapcsolódó cikkek