Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2012-ben állhatna fel az önkéntes tartalékos haderő

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. május 18. 7:01

Mintegy négyezer fős önkéntes tartalékos haderő felállítását szorgalmazza Szekeres Imre miniszter az Országgyűlés honlapjára pénteken feltett határozatmódosító javaslatában. A honvédség tartalékos rendszerének felülvizsgálatáról szóló jelentés megállapításait egy ötpárti egyeztetésen korábban minden politikai erő elfogadta.

A honvédelmi tárca tervei szerint az önkéntes haderő 2012-ben állhatna fel, ha az Országgyűlés még az idén elfogadja a határozat módosítását. Az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése érdekében olyan létszám-gazdálkodási feltételeket kell teremteni, hogy a Magyar Honvédség az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők részére beosztást biztosíthasson és kiképzésüket végrehajthassa, amire a határozat módosításával nyílik meg a lehetőség – olvasható a javaslatban.

Eszerint nem szükséges külön “állománykategóriába" sorolni az önkéntes tartalékos katonákat, “mert ez szükségtelenül merevvé tenné a rendszert, és nem biztosítja hosszú távon a státuszok szakmai összetételével történő gazdálkodást és rugalmasságot, amely a tartalékképzés alapvetéseként jelentkezik".

A honvédség tartalékos rendszerének felülvizsgálatáról szóló jelentés megállapításait és a rendszer fejlesztésére vonatkozó kormányzati javaslatokat 2008-ban egy ötpárti egyeztetésen minden politikai erő elfogadta – áll a dokumentumban.