Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A foglalkozáson még lehet hibázni

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 21. 10:43

Kétnapos vezetéstechnikai tanfolyamon vettek részt az MH Támogató Dandár Szállító Zászlóalj állományába tartozó gépjárművezetők és a Maléter Pál Rendészzászlóalj kijelölt állománya Tökölön.

A felkészítést megelőzte az MH Támogató Dandár és a Terrorelhárítási Központ között létrejött együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően lehetőség nyílt a központ tököli pályájának használatára és tapasztalt oktatók segítségére.

1595926258
A foglalkozáson nagy hangsúlyt fektettek a megfelelő vezetéstechnika, a pontos és precíz kormánymozdulatok elsajátítására, valamint a vezetőülés helyes beállítására. Felhívták a figyelmet arra, hogy nincs lehetőség a kormánykerék egykezes, laza, tenyeres mozdulattal történő fordítására.

Három, különböző nehézségi fokozatú pályán történt a gyakorlás. Speciális kialakításuk arra irányult, hogy pillanatok alatt kiderüljön a rossz vezetési technika, vagy a helytelen kormánykezelés, a gépjármű nem megfelelő irányítása. A kiképzés vezetője elmondta: ezen a pályán lehet hibázni, hiszen itt még lehetőség van a javításra. A forgalomban azonban ez már megengedhetetlen.

A gépjárművezetők két csoportban kezdték meg a foglalkozást. Az első pályán váratlanul felbukkanó akadályt próbáltak meg előidézni, illetve annak biztonságos leküzdését gyakorolták. A másodiknál a hirtelen irányváltoztatások és az egyenesbe való visszatérés volt a feladat. A kiképzés vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a balesetek többsége elkerülhetővé válik ennek a feladatnak a begyakorlásával. A nyújtott testnek nevezett szakasznál a bójákat közel tették egymáshoz; itt szlalomozni kellett. A sebességet úgy kellett megválasztania a vezetőnek, hogy a gépjármű folyamatosan haladjon a pályán. A tükörből való tolatás is több szakaszon szerepelt a feladatok között, ami szintén a bóják távolsága miatt igényelt nagyobb összpontosítást. 

A kiképzést végző szakember összegezve tapasztalatait úgy fogalmazott: a vezetők jó képességekkel rendelkeznek. A sofőrök úgy látják, a gyakorlati tapasztalataik ellenére is tanultak új vezetéstechnikai megoldásokat.

1595926259

 Szöveg és fotó: Gémes Ildikó