Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nokedlik is indultak az erőpróbán

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 4. 16:26

„86-os erőpróba” névvel rendetek járőrbajnokság-szerű versenyt március 4-én, az MH 86. Szolnok Helikopterbázison. A jó hangulatú megmérettetésen tizenegy csapat vágott neki a közel hat kilométeres távnak, amelyet akár két és fél óra alatt is „bele lehetett tenni” a surranóba.

Három évvel ezelőtt, 2007. március 1-jén, az akkor megszűnő Szolnok Helikopterezred jogutódjaként jött létre az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, a Tisza-parti város legnagyobb alakulata. A Magyar Honvédségnél szép hagyomány, hogy a katonai szervezetek megemlékeznek a megalakulásuk évfordulójáról, s ez természetesen így van Szolnokon is, ahol a bázis néhány katonája még tavaly elhatározta, hogy hagyományteremtő szándékkal megszerveznek egy járőrbajnokság-szerű versenyt, amelyen az alakulat alegységei mérhetik össze katonai tudásukat és kiképzettségüket. Az első, „86-os erőpróba" elnevezésű verseny jól sikerült, így a rendezők idén is nagy reményekkel vágtak neki a szervezésnek.

A március 4-re meghirdetett versenyre tizenegy csapat adta le jelentkezését. Ahogy az erőpróba egyik szervezője, Horváth Szabolcs százados, a helikopterbázis kiképző tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: ezek közül kilenc a bázis alegységeitől jelentkezett. A tizedik „vegyes" csapat lett, hiszen a 86-osok mellett néhány, az ugyancsak szolnoki Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál szolgáló katona is helyet kapott benne. Egy gárda pedig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szolnoki tanszékéről jelentkezett az erőpróbára. Mindez erőlepés az elmúlt esztendőhöz képest, amikor is csak az alakulat saját csapatai vettek részt a megmérettetésen – tette hozzá a kiképző tiszt.

1595898017
A leadott jelentkezési lapokból kiderült az is, hogy az indulók jobbnál jobb fantázianevekkel látták el csapatukat, így ezen a napon rajthoz álltak például a Nokedlik, az Olajos Rongyok, a Vörös Sárkányok, a Droidok és a Szitty Lovagok is. Persze ezzel semmi gond nincsen – árulta el a másik szervező, Tigyi István zászlós, a bázis vezénylőzászlósa – hiszen a verseny egyik célja éppen az, hogy a résztvevők egy kellemes, vidám napot töltsenek el együtt, ugyanakkor mégis katonai feladatokat hajtsanak végre.

Az öttagú válogatottak sorsolással állapították meg egymás között az indulási sorrendet, mindenkire ugyanaz a táv várt és ugyanazokat a feladatokat kellett végrehajtaniuk. Persze ez azért nem volt ennyire egyszerű, hiszen a csapatok az alakulótéren kijelölt start pontnál mindössze egy térképvázlatot, egy tájolót és egy koordinátát kaptak. Ez alapján kellett meghatározniuk az első ellenőrző pont helyét. Azt pedig, hogy ott milyen feladat vár rájuk, csak a megérkezés után tudták meg. Az ellenőrző pontoknál végrehajtandó teendők között egyébként voltak erőnléti, szakharcászati feladatok, valamint általános katonai, fegyveranyag, tereptani, vegyivédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek is. S a csapatok csak ezek sikeres teljesítése után kapták meg az újabb ellenőrző pont koordinátáját.

– Ez az úgynevezett azimut-menet formában végrehajtott váltóverseny jó lehetőséget teremt a csapattagoknak rátermettségük és kitartásuk bizonyítására, illetve a csapatszellem fejlesztésére – mondta a vezénylőzászlós, akitől megtudtuk azt is, hogy a 86-os erőpróba a NATO-ban alkalmazott úgynevezett ICCS (Individual Common Core Skills) kiképzési elvek szerint épül fel. Ami azt jelenti, hogy minden katonának ugyanazok képességek birtokában kell lennie. Ugyanakkor a szokásos, hagyományos kiképzési feladatokat ezúttal a valósághoz legjobban hasonlító körülmények között kellett a katonáknak teljesíteniük. Éppen ezért nem véletlen, hogy a versenynek nagy sikere volt az állomány körében – vélte az erőpróba szervezője.

A hat kilométeres távot a legjobb és leggyorsabb csapat, a helikopterbázis katonáiból álló Force Protectors, alig két és fél óra alatt „tette bele a surranóba". Nyereményük egy vándorserleg lett, amelyet egy évig őrizhetnek. Hiszen jövőre újra lesz erőpróba – árulta el a verseny végén Horváth százados, akitől megtudtuk azt is, hogy egy év múlva még az ideinél is több csapat jelentkezését várják.

1595898017
 

1595898017
 

1595898017
 

1595898017
 

1595898018
 

1595898018
 

Fotó: Galovtsik Gábor