Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A világban szükség van a magyar békefenntartókra”

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 2. 13:21

Az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, törzsbeosztásra kiutazó katonák búcsúztató ünnepségét rendezték meg október 2-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A rendezvényen részt vett Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke is.

Huszonnyolc tiszt és tiszthelyettes sorakozott fel pénteken délelőtt Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A katonák októberben és novemberben utaznak ki az úgynevezett Egyesített Balkáni Hadszíntérre – Pristinába, Szarajevóba és Pecbe – hogy fél évig a NATO és az EU missziók törzsbeosztásaiban szolgáljanak.

1595892017
A kiutazó állomány az elmúlt három héten speciális békefenntartói kiképzésen vett részt a BTKK-ban. Azok, akik eddig még nem teljesítettek külszolgálatot az első két héten általános békefenntartói felkészítésen estek át. A már más missziókban is járt katonák a harmadik héten csatlakoztak a kiképzéshez, ekkor már mindenki az úgynevezett hadszíntér-specifikus felkészítésen vett részt.

A rendezvényen – amelyen részt vett Orosz Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke és Varga Csaba ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese – elhangzott: a pristinai KFOR parancsnokságon tízen, a szarajevói NATO parancsnokságon ketten, az ugyancsak Szarajevóban található EUFOR parancsnokságon heten, míg Pec-ben, a KFOR bázison kilencen kezdik meg fél évig tartó külszolgálatukat.

Az állomány – egyedi ütemterv szerint – október végén, november elején utazik ki a hadműveleti területre, feladataikat legkésőbb november 26-ig kell átvenni a jelenleg kinn tartózkodókról.

A magyar békefenntartás több évtizedes története során eddig több ezer katona szolgált a világ különböző válságövezeteiben, célul tűzve ki maguk elé a békéhez való aktív hozzájárulást. Jelenleg a Föld számos pontján

1595892017
mintegy ezer magyar békefenntartó óvja a biztonságot, akik elődeikhez méltó módon teljesítenek, és megbecsülést, elismerést szereznek hazánknak és a Magyar Honvédségnek – emelte ki búcsúztató beszédében Orosz Zoltán vezérőrnagy, hozzátéve: a katonák áldozatvállalása és helytállása példaértékű mindenki számára. Az elmúlt évek azt bizonyítják, hogy a világban szükség van a magyar békefenntartókra. A nemzetközi közvélemény, a béke és biztonság megóvása érdekében számít a magyar katonák szakértelmére és határozott fellépésére.

– Önök tapasztalt tisztek és tiszthelyettesek. Tudom, hogy többen nem az első alkalommal mennek ki missziós feladatokra. Megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, ez garancia arra, hogy eredményes szolgálatot fognak teljesíteni. A balkáni hadszíntéren, hála a kint lévő többnemzeti köteléknek, konszolidálódik a helyzet. De a munkát még nem végeztük el. Jellemző erre a hadműveleti térségre, hogy bármikor kipattanhat egy apró szikra, ami ezt a folyamatot megváltoztatja. Éppen ezért kell önöknek felelősségteljesen ellátni a szolgálatukat – mondta a búcsúztató rendezvényen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke.

1595892018
 

1595892018
 

Fotó: Szűcs László