Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Combined Endeavor 2011

Szöveg: Orbán Gellért mérnök őrnagy |  2011. szeptember 17. 18:33

Szeptember 6-án, 15 katonával megérkezett Németországba az a magyar „csapat”, amelynek tagjai a világ legnagyobb híradó és informatikai interoperabilitási gyakorlatán, a „Combined Endeavor 2011” elnevezésű gyakorlaton vesznek részt. A Magyar Honvédség válogatott informatikai szakállománya az MH Támogató Dandár, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH 54. Veszprém Radar Ezred katonái közül került ki.

1595924728
A „Combined Endeavor" a USEUCOM (Amerikai Egyesült Államok Európai Főparancsnoksága) által szponzorált gyakorlat, amely közel negyven ország és szervezet informatikai és híradó szakembereinek részvételével zajlik.
Magyarország már a kezdetektől – 1995-től, a Combined Endeavor első megrendezésétől – résztvevője e nemzetközi gyakorlatnak. Katonáink évről-évre kiemelkedően teljesítenek, kivívva a rendező és részt vevő országok, szervezetek elismerését.

Idén, a tavalyihoz hasonlóan, Németországban, a Grafenwoehr-ben található amerikai kiképző bázis területén rendezik meg a gyakorlatot szeptember 9-22. között.

A Combined Endeavor 2011 alapvető célkitűzése: meghatározni a résztvevő nemzetek rendszeresített technikai eszközei, berendezései valamint komplex híradó és informatikai rendszerei együttműködésének képességét, különös tekintettel azok esetleges többnemzetiségű missziókban történő alkalmazására.

Ennek érdekében szükséges a különböző alrendszerek technikai paramétereinek, speciális jellemzőinek részletes feltérképezése, a  NATO-ban, valamint a civil szférában is használt szabványok és technológiák tekintetében. A gyakorlat során strukturált adatátviteli hálózatot építenek ki, amely modellezi mind a harcászati, mind a stratégiai szintű vezetési-irányítási adat- és információátvitel különböző megvalósítási opcióit, valamint lehetőséget biztosít a különböző szakterületeket érintő tesztfeladatok végrehajtására.

1595924728
A gyakorlat célkitűzése az is, hogy a tesztfeladatok végrehajtása révén megvizsgálják, majd részletesen dokumentálják a részt vevő országok híradó és informatikai rendszereinek együttműködési képességét, ami a vezetési rendszerek működtetése révén az interoperabilitás alapját jelenti. Ennek haszna nemcsak a többnemzetiségű, missziós feladatok során jelentkezik, hanem más nemzetközi összefogást igénylő, például humanitárius és katasztrófa-elhárítási feladatok tervezése-végrehajtásánál is felhasználható.

A 2011-es gyakorlat komoly változást hoz a Combined Endeavor életében. A részt vevő nemzetek az előző években regionális csoportokba rendeződtek, idén először azonban hadműveleti szempontból, a valóságot még jobban megközelítő, dandár szintű szervezeti missziós csoportokat hoztak létre, amelyekben minden nemzet egy általa kiválasztott méretű alegységet testesít meg. Ezen új struktúra alapján a gyakorlat életszerűbbé válik, hiszen a hierarchiában összeköttetést is csak az alá-, és fölérendelt alegységek felé kell kiépíteni, majd vizsgálni a különböző híradó és informatikai szolgáltatások meglétét. Magyarország az idei évben – főleg az afganisztáni misszióban is részt vevő nemzetekkel – század szintű alegységként működik közre a gyakorlaton.

1595924728
Idén először, az informatikai védelem egyik elemeként tűzfal-védelemmel látjuk el a saját belső hálózatunkat, igazodva a központi irányelvek változásához, továbbá ugyancsak idén kerül sor első alkalommal az újabb megjelenésű alap IT infrastrukturális eszközök gyakorlaton történő tesztelésére (Office 2010, Exchange 2010, Windows 7, Windows 2008 R2). Öt fő területen hajtunk végre tesztelési feladatokat: adatátviteli rendszerek, informatikai alapszolgáltatások, IP-alapú hangszolgáltatások, videokonferencia hívások, nagy távolságú rádiótesztek.

A gyakorlat komoly előnye, hogy a részt vevő szakállomány idegen nyelvű környezetben sajátíthatja el, s tanulja meg az együttműködés rendjét más nemzetek katonáival. Eközben katonáink olyan technikai és szakmai kihívásokkal találják magukat szemben, amelyek valós helyzetben, nemzetközi környezetben bármikor előfordulhatnak. Tapasztalatokat szerezhetnek rendszereink más nemzetek hasonló rendszereivel való interoperabilitásáról, s nem utolsó sorban szakmai szempontból megismerkedhetnek új vagy eltérő technikákkal, megoldásokkal.