Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea további partnereket keres

Szöveg: JETfly |  2010. november 16. 6:07

A Korea Aerospace Industries (KAI) nem állt le a külföldi partnerek keresésével Indonézia csatlakozása után, továbbra is szívesen várnak olyan országokat és vállalatokat, melyek készek kockázatviselő partnerként együttműködni egy ötödik generációs típus fejlesztésében és gyártásában.

A KF-X program célja a Block 52+ verziójú F-16 Fighting Falconokkal hasonló képességű, ámde csökkentett észlelhetőségű típus létrehozása. A fejlesztési program költségeinek azonban csak 60 százalékát állja a Dél-Koreai kormány, a maradék előteremtését külföldi partnerek bevonásával érnék el.

Júliusban meg is tört a jég, a Farnborough-ban tartott nemzetközi légibemutató és kiállítás keretein belül együttműködési kontraktust írtak alá Indonéziával. Az ázsiai ország amellett, hogy a program költségeinek

1599073159
20 százalékát átvállalja, saját repülőgép-iparát bevonva aktívan részt kíván venni a fejlesztésben és a gyártásban. Azonban a maradék 20 százalék finanszírozásához kell(enek) még partner(ek), de egyelőre még nincs konkrét állásfoglalás a KAI részéről.

„Még nem tudjuk, kivel fogunk még együtt dolgozni a KF-X projekten" – mondta Enes Park, a KAI ügyvezető vezérigazgató-helyettese. „Jelenleg több országgal is tárgyalunk." – nyilatkozta Park, ám több tájékoztatást nem adott a potenciális résztvevők kilétéről. Azt azonban tudni lehet, hogy az Indonéziával kötött szerződés idején Törökországgal is folytak tárgyalások az esetleges együttműködésről. A KF-X program keretében 120 darab saját fejlesztésű vadászbombázó szolgálatba állítását tűzte ki célul Dél-Korea, a fejlesztésre és gyártásra 8 milliárd dollárt különítenének el. Az esetleges exportsiker azonban csökkentené a darabárat, így könnyebbé tenné a gazdálkodást a szűkös keretből.

1595910041