Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a hadisírban és az autópálya lehajtó mellett

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 30. 12:33

A huszonhatodik héten, azaz június 22–29-e között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek egyébként idén eddig összesen 1246 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja.

Június 23-án a Pest megyei Érdről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy az egyik családi ház kertjébe, a hozott földben világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy darab 3 kilogrammos orosz repeszbomba került elő. A veszélyes szerkezetet a helyszínen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Gárdonyban is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A település egyik családi házának kertjében – mezőgazdasági munkálatok közben – bukkantak egy rozsdás robbanószerkezetre. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen egy orosz gyártmányú repeszbombát talált, amelyet a helyszínen felrobbantott.

Június 24-én ismét a Fejér megyei Móron zajló exhumálási munkálatokba kellett besegíteniük a tűzszerészeknek – akárcsak egy héttel korábban. Az Erzsébet téren található hadisír feltárási munkálatai közben ugyanis újra világháborús kézigránátok kerültek elő. A négy darab gránátot a Lakatos Sándor vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 25-én az M5-ös autópálya gyáli lehajtójához hívták a tűzszerészeket. Ugyanis az itt zajló felújítási munkálatok során egy német gyártmányú, 88 milliméteres aknavető-gránátot találtak a munkások. A veszélyes szerkezet a tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 26-án a Békés megyei Gyulára vonultak ki a tűzszerészek. A helyi horgászok ugyanis egy robbanószerkezetet találtak az Erkel-tó partján. A magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot a Lakatos Sándor vezette tűzszerész a helyszínen megsemmisítette.