Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a sóder között és a hadisírban

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 23. 11:57

A huszonötödik héten, azaz június 16–22-e között 54 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 22 esetben soron kívül kellett a tűzszerészeknek intézkedniük. Idén eddig egyébként összesen 1205 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője.

Június 16-án, a Pest megyei Solymáron, egy magánháznál, gépkocsi feljáró építése közben találtak világháborús robbanószerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerészek – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapították, hogy egy darab 88 milliméteres légvédelmi repeszgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon, a Somogy megyei Marcaliban is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A városi tűzoltóságra ugyanis egy világháborúból visszamaradt repeszgránátot vittek be. A 45 milliméteres veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsnok vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 18-án, a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróvárra riasztották a tűzszerészeket. Egy gyorsétterem építésekor ugyanis világháborús szerkezetet fordított ki a munkagép a földből. A helyszínre érkező tűzszerészek – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – három darab, különböző típusú kézigránátot, valamint két darab, 40 milliméteres hüvelyt találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen felrobbantották.

Június 19-én, a Somogy megyei Barcsról érkezett a hívás a tűzszerészekhez, hogy a helyi sóderkirakóban egy kézigránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Szalay Attila zászlós vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Ugyancsak június 19-én, a Fejér megyei Móron is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az Erzsébet téren található orosz katonasír exhumálása közben ugyanis több világháborúős robbanószerkezet is előkerült. A három darab kézigránátot, valamint a hozzájuk tartozó gyutacsokat a Strak Vince törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen felrobbantotta.