Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áldozatos munka, példás együttműködés

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. október 30. 16:31

Hat misszió képviselőit köszöntötték Székesfehérváron, a külszolgálatot befejező katonák visszafogadó és a kiutazók kibocsájtó ünnepségén október 30-án. Hazaérkeztek azok a katonák, akik Kongóban, Maliban és Grúziában teljesítettek szolgálatot, hamarosan pedig útnak indulnak törzstisztjeink Afganisztánba, Libanonba és a Balkánra, hogy egyéni beosztásokban megkezdjék külszolgálati feladataik ellátását a különböző NATO és Európai Unió vezette parancsnokságok szervezeteiben.

A hazaérkezőket és a kiutazókat Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte. „Hajlamosak vagyunk elfelejteni – pedig mindennapjaink történései is azt igazolják -, hogy biztonságunk kérdése nem határainkhoz kötött. Globális világban élünk, ahol a földrajzilag tőlünk csak pár száz, de az akár több ezer kilométer távolságban végbemenő válságok közvetlenül vagy közvetve, de befolyásolják hazánk, és minden egyes magyar állampolgár biztonságát is. Éppen ezért, Magyarország az Észak-atlanti Szövetség és az Európai Unió teljes jogú tagjaként aktívan részt vesz a nemzetközi békemissziós küldetésekben" – mondta a tábornok.

1595962229
Huszár János vezérőrnagy (balra) a székesfehérvári rendezvényen

Három, konfliktusok által sújtott térségből érkeztek haza magyar katonák, mindenütt más-más feladatot láttak el. Az EU felkérésére, a Magyar Honvédség 2009. szeptember 19-től delegál katonai megfigyelőket Grúzia határvidékére az Európai Unió égisze alatt, ahol 2008 nyarán fegyveres konfliktus alakult ki, miután Abházia és Dél-Oszétia kinyilvánította a függetlenségét. A misszió fő feladata a határőri és katonai belügyi erők megfigyelése, a stabilizációs folyamatra vonatkozó helyzet megfigyelése és elemzése, beleértve a kormányzati munkák végzésének, a törvényalkalmazásnak, közbiztonságnak, közlekedésnek, energia felhasználásnak, országon belüli menekültek visszatérésének, az alapvető emberi jogok, és nemzetközi humanitárius törvények megsértésének helyzetét is. Összekötői feladatokat látnak el a kölcsönös bizalomépítései feladatokban a szemben álló felek közötti feszültségek csökkentése, visszaszorítása érdekében. A Grúziai misszióból érkezett haza két éves missziós kiküldetését követően Kostyák György alezredes, aki a magyar katonai megfigyelőkre jellemző magas színvonalon, méltóképpen képviselte hazánkat.

Az EUSEC–RD CONGO nevű tanácsadói misszió célja a Kongói Demokratikus Köztársaság stabilitásának megteremtése, a biztonsági szektor megreformálása. A misszió egyik legfontosabb feladata, hogy a kongói hatóságok részére nyújtott szakértői támogatás és tanácsadás révén elősegítse a kongói hadsereg integrációját, átszervezését, újjáalakítását. Október 1-jén érkezett haza a Kongói Demokratikus Köztársaságból Lökösházi Béla őrnagy, aki az ország keleti részén a Dél-Kivu tartományban található körzet katonai tanácsadójaként közel egy évig képviselte eredményesen hazánkat. A kint eltöltött közel egy éves szolgálata alatt tanácsadóként rendkívül sokrétú feladatot látott el. Többek között támogatást nyújtott a menekülthelyzet adminisztratív kezelésében, különösen a sebesültek, veteránok és katonacsaládok ellátásában.

A Mali Kiképző Misszió beindításáról február 18-án hozott döntést az Európai Unió Tanácsa, a Mali északi részét ellenőrzés alatt tartó iszlamista Tuareg milíciák előretörésének megállítása céljából. A francia vezetés alatt álló, de az unió önálló katonai műveletének célja, Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megőrzése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista szervezetek központjává váljon a térségben. Az összekötő tiszten és az egészségügyi csoporton kívül, hat fő mesterlövész oktató érkezett a nyugat-afrikai országba, ahol április 12-től a mali katonák mesterlövész kiképzésének biztosítása volt a feladatuk.

1595962230
A misszióba indulók egy csoportja

„Két zászlóalj mesterlövészeit képeztük ki, egy ciklusban huszonhét főt. A legnagyobb kihívást a szélsőséges időjárás és a nyelvi nehézségek jelentették. Nagy előnyt jelentett azonban számunkra, hogy otthon orosz fegyvereket használunk, így kiválóan ismerjük azt a technikát, melynek használatára a helyieket kiképeztük" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Nagy János szakaszvezető, a Mesterlövész Mentor Csoport tagja.

Az ünnepségen jelen voltak azok a törzstisztek, akik az eredményes felkészülést követően, hamarosan megkezdik külszolgálati feladataikat. Ők nem kontingensként, hanem egyéni beosztásokban teljesítenek majd szolgálatot.
A Magyar Honvédség képviseletében Dél-Libanonban, az ENSZ egyik legrégebbi és ma is az egyik legnagyobb létszámú békefenntartói missziójában kezdi meg szolgálatát napokon belül Varga Kornél hadnagy, az MH Geoinformációs Szolgálat Állományából, mint térképészeti asszisztens, akire rendkívül sokrétű feladat vár az elkövetkezendő hónapokban.

Harminc magyar törzstiszt utazik hamarosan az Egyesített Balkáni Hadszíntérre, hogy megkezdjék szolgálatukat a NATO és az EUFOR parancsnokságokon és katonai szervezeteknél Szarajevóban, Pristinában és Prizrenben, illetve további tizenegy fő indul hamarosan a világ egyik legveszélyesebb országának tartott Afganisztánba, különböző szakbeosztások ellátására.

1595962230
Külszolgálatból hazatérőket fogadtak Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon

„Ez az első misszióm, kíváncsian várom, hogy milyen lesz. Azért jelentkeztem, mert úgy érzem, hogy szakmailag most vagyok a legjobban felkészült" – válaszolta kérdésünkre Bencsik Ágnes főtörzsőrmester, aki Koszovóba indul, civil-katonai kapcsolattartóként. Hozzátette, folyamatosan képzi magát, így tapasztalatait, valamint ismereteit is szeretné bővíteni, és izgatottan várja, hogy egy új környezetet, kultúrát megismerhessen.

Zsúró Ivett főhadnagy szintén Koszovóba készül, ahol médiaelemző feladatkört lát majd el. „Kiemelt fontosságú munkám lesz, leginkább a november 7-én lezajló választások miatt. A médiában megjelenő hírek, események komplex elemzése és a parancsnok tájékoztatása lesz a feladatom" – mondta a főhadnagy, aki Afganisztánban is teljesített már szolgálatot hasonló feladatkörben.


Fotó: Bödő Viktória