Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Buzogányok, csákányok, balták, toporok

Szöveg: Snoj Péter |  2016. december 15. 17:46

Fantasztikus részletességgel csodálhatjuk meg ezeket a fegyvereket. Mintha mesélnének egykori gazdáikról, az ő bátorságukról és magabiztosságukról – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Maces, War-Hammers and Topors from Hungarian Collections című könyv bemutatóján, december 15-én, csütörtökön.

1596024683

Kovács S. Tibor kötete a X. század és az 1952 közötti korban, az egykori Magyar Királyság területén használt buzogányokat, csákányokat, baltákat, illetve a két utóbbi lőfegyverrel kombinált változatokat, vagyis a toporokat mutatja be az olvasók számára. Az angol nyelvű kiadványban részletes illusztrációk és részletfotók segítik a műtárgyleírások adatainak megértését.

1596024683

„Több dolognak is örülhetünk, amikor ezt a könyvet a kezünkbe vesszük. Egyrészt annak, hogy Kovács S. Tibor munkájának nyomán kézzel fogható formában, összefoglalóan láthatjuk ezeket a fegyvereket, amiket eleink használtak. A másik pedig, hogy egy angol nyelvű kiadványról van szó és így minden reményünk megvan arra, hogy Magyarországon kívül is megismerjék ezeket a fegyvereket"- mondta a kiadványt méltatva Vargha Tamás.

1596024684

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: „Azt kérem mindenkitől, aki találkozik ezzel a remek könyvvel, hogy forgassa, nézze, utazzon vissza az időben és lássa meg azt a magyar katonát, aki mindenkor védte a hazát."

1596024684

A könyvet Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese mutatta be a jelenlévők számára. Elmondta: a kötetben felvonultatott fegyverek – összesen 101 darab – döntő többsége a Nemzeti Fegyvertárból, vagyis a Magyar Nemzeti Múzeum fegyvergyűjteményéből származik, de a könyvben jutott hely magángyűjtők féltett darabjainak bemutatására is. A múzeum ismertetője szerint ezen eszközök több mint felét először publikálták a kötet és a benne található összesen 357 színes illusztráció segítségével.

1596024685


Fotó: Tóth László