Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Háborús hétköznapok” – kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 19. 12:20

„Háborús hétköznapok” címmel nyílt kiállítás október 18-án, pénteken Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM). A tárlat a Hadtörténeti Múzeum első világháborús gyűjteményének anyagából való válogatás.

1595961650

Köszöntőjében dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka megköszönte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, amellyel a képek restaurálása megvalósulhatott. Ugyancsak köszönetet mondott Csűrös Orsolya és Kontur Kata okleveles festőrestaurátoroknak, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársainak, illetve Szántó Nóra gyűjteményvezetőnek.

Kovács ezredes elmondta: ez a kiállításmegnyitó az I. világháborús centenáriumi megemlékezések beharangozója.

1595961650

A tárlatot Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője nyitotta meg. Beszédében kiemelte: a Hadtörténeti Múzeum kincsesbányája az első világháborút feldolgozó festményeknek. Ezek az alkotások másként ragadják meg a pillanatot, mint egy fotó. A korban több száz ilyen munka készült, melyeket leadás után hadi kiállításokon mutattak be. A most megtekinthető festmények nem a harci cselekménnyel, hanem a háború hétköznapjaival foglalkozik. Lenyűgöző a képek térbelisége és részletessége – fogalmazott Kőnig Frigyes.

A kiállítás 2014 márciusáig tekinthető meg.

1595961650

Fotó: Szikits Péter