Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozó alegység: túl az első bevetéseken

Szöveg: Szűcs László |  2014. július 1. 7:19

Egy hónapon keresztül hét önkéntes műveleti tartalékos katona végzett hadisírgondozó tevékenységet az ország számos temetőjében. Ők voltak az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezetében megalakuló, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szakmai alárendeltségében működő hadisírgondozó alegység első önkéntesei.

Több országban is évek óta jól működik az a rendszer, hogy a hadisír-gondozási munkálatokba bevonják a haderők katonáit, köztük a tartalékosokat is. A pozitív külföldi példákat követve, néhány hónappal ezelőtt a magyarországi hadisír-gondozási tevékenységet végző HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálynál (HM TKHKF) is felvetődött: önkéntes műveleti tartalékos katonák is segíthetnék a munkát.

1595974831

A főosztály szakreferense, Kiss Balázs által kidolgozott hadisírgondozással, hadszíntérkutatással, honvédelmi neveléssel és katonai hagyományőrzéssel foglalkozó szervezeti elem megvalósításának ötletét a Honvéd Vezérkar főnök jóváhagyta, így a szakemberek megkezdhették az alegység felállításához szükséges előkészületeket.

A katonák május 15-én vonultak be egy hónapos szolgálatra. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) állományából az önkéntes tartalékos rendszer hét katonáját sikerült megnyerni a feladatnak, ők az alapkiképzésüket követően önként vállalták, hogy a tartalékos szolgálatuk részeként hadisírgondozó tevékenységet végeznek.

1595974831

„Miután korábban hasonlóra még nem volt példa a Magyar Honvédségben, úgy gondoltuk, hogy kis létszámmal vágunk neki a munkának, hogy »kicsiben« jöjjenek elő azok a problémák, amelyek az íróasztal mellől nem feltétlenül látszanak. Továbbá az is fontos szempont volt, hogy még az idén el tudjuk kezdeni a munkát, a hadisír-gondozási tevékenység ugyanis erősen időjárásfüggő" – mondta Kiss Balázs, aki tartalékos főhadnagyként az alegység parancsnoka volt.

Hozzátette: mindkét céljukat sikerült megvalósítani, hiszen számos olyan személyügyi, logisztikai és szakmai tapasztalat gyűlt össze egy hónap alatt, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak. Emellett pedig még a „legoptimistább reményeiket" is túlszárnyalta az az eredmény, amit az alegység el tudott érni.
„A tartalékosok bevonulása után a munkát kétnapos elméleti felkészítéssel kezdtük, amely során a katonák megtudták, mi is az a tevékenység, amit végeznünk kell majd, és ez milyen szakmai, jogszabályi és történelmi alapon nyugszik" – mondta Kiss Balázs.

1595974831

Első lépésként a Fiumei úti sírkert 52-es katonai parcellájában és a Farkasréti temető VK-parcelláiban tisztították meg a Honvédelmi Minisztérium által korábban felújított vagy újraavatott hősi sírhelyeket, és rótták le kegyeletüket a magyar katonahősök előtt. Már az első terepen töltött napon részt vettek egy helyszíni feltáráson is, ahol egy fővárosi építkezés során második világháborús katonák maradványai kerültek elő.

A szakasz is részt vett Budapest egykori háziezrede, a császári és királyi 32. gyalogezred emlékművének újraavatásán, s a katonák megtisztították a HM TKHKF munkatársai által tavaly decemberben feltárt hősi parcellát a Farkasréti izraelita temetőben, ahol később részt vettek nemes krupieci Bauer Gyula tábornok sírjának újraavatásán is. A hónap során többek között dolgoztak Kaposváron a Hősök temetőjében és az izraelita temető hősi parcellájában, Niklán, Kéthelyen az ejtőernyős-parcellában, Nádasdon, és részt vettek a daraboshegyi hősi emlékmű felavatásában is.

„A legnagyobb, és talán leglátványosabb projektünk Szegeden volt, ahol egy héten keresztül újítottuk fel a református temető első világháborús parcelláját. Ebben a munkában az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj katonáival, illetve a Bundeswehr egyik speciális műszaki zászlóaljának katonáival dolgoztunk együtt" – emelte ki Kiss Balázs.
Megtudtuk: az utolsó héten Tiszavalkon vettek részt egy második világháborús feltételezett tömegsír feltárásában, ahonnan egy magyar katona földi maradványai kerültek elő. A hősi halott azonosítása jelenleg is tart.

1595974832

A főosztály szakreferense szerint az elmúlt egy hónap legfontosabb tapasztalata az volt, hogy bebizonyosodott: kis létszámmal is lehet érdemi munkát végezni. S mivel a feladatban részt vevő önkéntes tartalékos katonák is nagyon fontosnak érezték a munkát, olyan csapat kovácsolódott össze, amelyre a későbbiekben is számítani lehet. Ahogy Kiss Balázs fogalmazott: sikerült olyan embereket megnyerniük, akik nemcsak a szolgálatteljesítés során, hanem a mindennapokban is fontosnak érzik a hadisírgondozás ügyét.

„Számos olyan településen jártunk, ahol a sorkatonaság megszűnése óta talán nem is láttak az emberek katonát. Lehetett érezni, hogy milyen sokat jelent számukra, amikor azt látják: a magyar katonasírokat magyar katonák gondozzák" – mondta Kiss Balázs.

1595974832

A jövőről szólva a főosztály munkatársa elárulta: augusztus 4−29. között újabb hét önkéntes műveleti tartalékos katona vonul be a hadisírgondozó alegységhez. Már készül a munkaterv, ami alapján az ország több pontján – az előző csapathoz hasonlóan – változatos feladatokat fognak majd végrehajtani. Mindezzel az a céljuk, hogy minél több önkéntes műveleti tartalékos katona szerezzen hadisír-gondozási tapasztalatot. Az őszi hónapokban ugyanis várhatóan feltöltik a teljes alegységet, ami összesen 122 katonából áll majd. Minden megyei és a fővárosi toborzó- és érdekvédelmi irodában lesz egy aktív tiszt, aki ezt a tevékenységet koordinálja. Mellettük megyénként 5-5 fő önkéntes műveleti tartalékos teljesít majd szolgálatot, utóbbiak évi két hónapra, előírt szolgálatuk idejére állnak rendelkezésre. Mellettük az MH HKNYP-n és a főosztályon is egy-egy tiszt koordinálja majd a munkát. A megyékben létesülő aktív beosztásokra hamarosan nyílt pályázatot írnak ki, és a tartalékos beosztásokra is várják az önként jelentkezőket.

„Az alegység feltöltését már a nyáron megkezdjük. Elsősorban 18−30 év közötti, a fizikai munkától meg nem rettenő, nyelvet, nyelveket beszélő, az ügy iránt elkötelezett fiatalokat várunk" – tudtuk meg Kiss Balázstól, aki elárulta azt is: a hősi temetők felújításán túl számos feladata lesz még az alegységnek. Egyebek mellett az ország területén található katonasírok és hősi emlékművek felmérése is. Ennek folyamatos nyilvántartása, pontosítása és kiegészítése mindennapi elfoglaltságot jelent majd azokban a hónapokban, amikor nem végezhető munka a terepen. Emellett pedig még az egyházi és önkormányzati anyakönyvekben, illetve a helyi sajtókban megjelenő, eddig fel nem dolgozott dokumentumok feltárása és adatbázisban rögzítése is az ő feladatuk lesz majd, de a honvédelmi neveléssel és katonai hagyományőrzéssel kapcsolatos feladatok esetében is nagy munka vár rájuk a teljes feltöltést követően.

1595974832


Fotó: HM TKHKF