Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország erős, megbízható szövetséges

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. október 1. 19:36

A NATO a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye értelmében minden körülmények között megvédi tagállamait a külső fenyegetésekkel szemben, és a szövetség hálás Magyarország katonai erőfeszítéseiért – hangzott el október 1-jén Budapesten, Sir Adrian Bradshaw és dr. Benkő Tibor vezérezredesek sajtótájékoztatóján.

1595979935

Október 1-jén Magyarországra érkezett a Szövetséges Erők európai főparancsnok-helyettese, Sir Adrian Bradshaw vezérezredes, aki Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel, illetve dr. Benkő Tibor vezérezredessel is megbeszéléseket folytatott. Utóbbi találkozó kapcsán a honvédelmi tárca Balaton utcai objektumában tartott sajtótájékoztatón a Honvéd Vezérkar főnök elmondta: a megbeszélésen egyaránt szóba került az ukrán helyzet, illetve az afganisztáni és balkáni műveletekben történő magyar békefenntartói részvétel. A Balkán helyzete biztonságunk szempontjából különösen fontos és kiemelt kérdés, akárcsak az ukrán fejlemények, hiszen keleti szomszédunkban nagyon sok magyar él, és gazdasági szempontból is igen szoros kapcsolatok kötnek össze bennünket.

Sir Adrian Bradshaw a nap folyamán koszorút helyezett el a budapesti Hősök terén a háborúk során elesettek emlékére. „Meg kell tennünk azokat az intézkedéseket, amelyek révén elkerülhető, hogy ebben a században ilyen áldozatokra legyen szükség", fogalmazott ennek kapcsán.

1595979935

A vezérezredes elmondta: látogatásának elsődleges oka Kelet-Európa megváltozott biztonsági helyzete, amely Oroszország ukrajnai agressziója nyomán állt elő. Ezek az események természetesen a NATO megfelelő biztonsági intézkedéseinek életbe léptetését igényelték. „A megváltozott biztonsági helyzet és agresszió nyomán a NATO vonatkozásában felmerült elsődleges igény, hogy sziklaszilárd elkötelezettségéről tegyen tanúbizonyságot. A Washingtoni Szerződés közös védelemről szóló, 5. cikkelye semmiképpen sem sérülhet. A szövetség mindenképpen megvédi tagországait", szögezte le a tábornok. A NATO megerősítő intézkedéseket hozott a légi járőrözés, a légtérvédelem, illetve a haditengerészeti őrjárat megerősítésére a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Balti-tengeren. Emellett a gyakorlatokat, kiképzéseket is magasabb szinten, „láthatóan" folytatják le a szövetség keleti határai mentén. A vezérezredes hangsúlyozta: a fenyegetéssel arányos, defenzív intézkedésekről van szó, amelyek a körülmények függvényében változtatható intenzitásúak. Különösen fontosnak nevezte a NATO elrettentő képességének demonstrálását. „E tekintetben Magyarország nagyon erős, komoly képességekről tanúbizonyságot tevő szövetségesnek bizonyult", mutatott rá. Bradshaw tábornok kiemelte Magyarország jelentős hozzájárulását a Nyugat-Balkán stabilitásához, illetve az afganisztáni rendezéshez, így a közép-ázsiai országban soron következő Resolute Support művelethez.

1595979935

Magyarország 2015-től bekapcsolódik a NATO által biztosított légtérvédelembe a Baltikumban. Benkő Tibor vezérezredes ennek kapcsán a honvedelem.hu kérdésére elmondta: az air policing-típusú feladatok mindig harci feladatok, vagyis a repülőgépek eleve felkészítve, fegyverekkel ellátva hajtják végre tevékenységüket. A művelet alapvető paraméterei – így például az időpont vagy a végrehajtás módja – ennek megfelelően nem változtak az ukrán válság miatt, de az ottani tapasztalatok természetesen nem kerülhetők meg. Ezeket folyamatosan feldolgozzák, és beépítik a felkészítésbe. Bradshaw tábornok kiemelte: a szövetség nagyon hálás Magyarországnak, amiért gyorsan vállalta a részvételt ebben a műveletben.

1595979936

Újságírói kérdésre válaszolva Bradshaw tábornok leszögezte: Ukrajna NATO-partnerország, amely e minőségében jelentős mértékben hozzájárult például az afganisztáni műveletekhez is, ám a szövetséghez történő csatlakozása politikai kérdés. A felek egyetértettek abban, hogy Ukrajnát segíteni kell kitűzött céljai elérésében, és ha a politikai döntés megszületik, támogatni kell ezek megvalósítását. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: hazánk továbbra is partnerországként tekint Ukrajnára, akikkel ezután is közös úton kell haladni. Példaként említette a 2001 óta megrendezett, szokásos éves együttműködési gyakorlatot a Tisza Műszaki Zászlóalj keretében, amelyet idén ukrán földön tartottak.

Bradshaw vezérezredes csütörtökön megtekinti Újdörögdön a különleges műveleti erők vizsgáját, majd Öskü térségében részt vesz a Közös Fellépés 2014 gyakorlat egyik harcászati mozzanatán is. Utóbbin Orbán Viktor miniszterelnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter is jelen lesz. „Biztos vagyok benne, hogy Bradshaw vezérezredes látogatása hasznos, eredményes és sikeres lesz", mondta Benkő Tibor.

1595979936

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária