Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország erős partner

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. április 4. 16:44

Kétoldalú katonai általános együttműködési keretmegállapodást írt alá Budapesten Hende Csaba honvédelmi miniszter és Irakli Alasania, Georgia (Grúzia) védelmi tárcájának vezetője április 4-én.

1595951776

Hende Csaba – az aláírást követő sajtótájékoztatón − a lehetséges konkrét együttműködési területek között említette a fegyverzet-ellenőrzést, a hadgyakorlatokat, a légtérellenőrzést, a katonai egészségügyet, a katonai földrajzot, meteorológiát és topográfiát, a védelmi tervezést, az információbiztonsági rendszereket, a békefenntartó műveleteket, a katonai oktatást és képzést.

A honvédelmi miniszter leszögezte: az ez évi nemzetközi együttműködési tervet tartalmazó miniszteri utasítás első helyen a műveleti területen való együttműködés erősítését és erre irányuló megállapodások létrehozását írja elő az Egyesült Államokkal, Németországgal, Svédországgal és Szlovéniával. A tárca ezek mellett további együttműködési megállapodás aláírását tervezi − Georgia mellett − Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal.

1595951776

Irakli Alasania kiemelte: Georgia deklarált céljai között szerepel az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás, ennek elérésében Magyarországot erős partnernek tekinti. Példaértékű együttműködésként hivatkozott a két ország katonáinak közös munkájára Afganisztánban, és megköszönte hazánknak, hogy Georgia legerősebb támogatói közé tartozik – többek között − az ország szuverenitásának, területi integritásának megőrzése tekintetében.

1595951776

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária