Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehéz, de sikeres fél éven túl

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 8. 7:27

Tavaly augusztustól idén februárig hat hónapot töltöttek műveleti területen az MH KFOR Kontingens hetedik váltásának katonái. A Koszovóból a napokban hazatért békefenntartókkal a hivatalos visszafogadó ünnepségen találkoztunk Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában.

Második koszovói misszióját teljesítette Mátrai Zsuzsanna szakaszvezető, aki a kontingens műveleti századának híradó katonája volt az elmúlt hat hónapban. Mint a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elárulta: 2010-ben Pecben, az olaszok vezette Villaggio Italia táborban teljesített szolgálatot először, bár akkor leginkább adminisztratív teendői voltak. Most azonban neki is részt kellett venni a békefenntartói feladatokban.

„Nagyon sok tapasztalatot hozott számomra az elmúlt fél év. Természetesen voltak nehezebb napok is, de ilyenkor segített az, hogy nagyon jó volt a «csapat», a lövészszázad teljesen összekovácsolódott a misszió végére" – mondta a szakaszvezető, aki úgy vélte, hogy katonaként mindenképpen előnyére vált a Koszovóban eltöltött hat hónap.

1595950527

Tapasztalatszerzés céljából jelentkezett a hetedik váltásba Csiszár Gergely szakaszvezető, aki a kontingens géppuskairányzójaként szolgált az elmúlt fél évben. Mint elmondta: a mostani volt az első missziója, ám úgy érzi, szerencsés volt, mivel olyan kollégákkal dolgozhatott a szakaszában, akikkel idehaza is több éve szolgálnak együtt.

„Akadtak nagyon jó pillanatok, de voltak nehezebb napok is, főleg az ünnepek alatt. Fél év nagyon hosszú, ráadásul ebbe beleesett karácsony és szilveszter is, amit a barátok és a család nélkül kellett eltöltenünk" – tette hozzá.

A szakaszvezető elárulta: úgy véli, hogy szakmailag sokat fejlődött a Pristinában töltött fél év során. Részt vett tömegkezelésben, járőrözött és a táboron belüli szolgálatokból is kivette a részét. Vagyis számos olyan feladatot végzett, amire az itthoni hétköznapok során nincs vagy csak nagyon kevés lehetőség van.

1595950528

Rutinos misszióba járónak számít Szunyogh Tibor főtörzsőrmester, akinek a mostani volt a nyolcadik balkáni külszolgálata. Párja, Lenkovics Nikolett is Tatán katona, így számukra már nem újdonság valamelyikük féléves távolléte. A mostani azonban kifejezetten nehéz volt, hiszen nem sokkal kislányuk, Dorka születése után indult az édesapa Pristinába.

„Három hónaposan hagytam itt, ezért igazából nem is tudtam magam beleélni az apaszerepbe. Szerencsére az interneten keresztül naponta tudtuk tartani a kapcsolatot, így megismert, amikor hazajöttem. Nagyon örült nekem, amikor meglátott a hazaérkezésem utáni reggelen" – mondta a főtörzsőrmester.

„Nagyon nehéz volt az elmúlt hat hónap. Szerencsére azonban véget ért, így ismét egy család vagyunk" – tette hozzá Nikolett, aki szerint Dorka majd kiugrott a bőréből, amikor fél év után újra találkozott apukájával.

1595950528

Kása István alezredes, az MH KFOR Kontingens hetedik váltásának parancsnoka szerint a magyar békefenntartók tisztességesen ellátták feladataikat Koszovóban. A teendők felölelték a békefenntartói tevékenység teljes spektrumát, ráadásul az elmúlt hónapokban szinte nem volt olyan feladat, amiben ne lett volna érintett a portugál−magyar közös KFOR harcászati tartalék zászlóalj, azaz angol betűszóval a KTM.

„Nehéz, de sikeres fél éven vagyunk túl. Most azonban – a jól megérdemelt szabadságot követően – vissza kell illesztenünk az állományt a dandár rendszerébe, mindenkinek újra bele kell lendülnie a tatai hétköznapokba" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére az alezredes.

1595950528

(Felvételeink a visszafogadó ünnepségen készültek!)

Fotó: Galovtsik Gábor