Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szituációs tréning és járőrgyakorlat: végéhez közeledik a 33. IMOC

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. június 8. 15:28

Gyakorlati foglalkozásokkal folytatódott a 33. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). A hallgatók Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) területén levezetett szituációs tréningen, majd az Egerbakta-Felnémet térségében megtartott egész napos komplex járőrgyakorlaton adhattak számot eddig megszerzett tudásukról.

1596033922

A tanfolyamon részt vevő nyolc külföldi és tizenegy magyar hallgatóból összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak különböző helyzetekben kellett helytállnia a közel húsz kilométeres táv megtétele közben. Ennek során – a többi között – megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt láttak el.

1596033923

„Egy megfigyelői feladat általában nem katonai feladat, de adódhatnak olyan esetek, amikor igenis szükség van a katonai tudásra is. Ez a békefenntartás egyik speciális része. Az általunk kialakított szituációs helyzetek pontosan ezeket a különleges képességeket hívják elő a katonákból. A hallgatóknak a tanfolyamon lehetőségük van elsajátítani azokat a képességeket, amikkel nem találkoznak hétköznapi munkájuk során, viszont elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nemzetközi környezetben, illetve a békeműveletekben gyakorlottan járjanak el, amikor mind a hazájukat, mind az ENSZ-t képviselik"  – mondta
Bolesza Róbert százados, gyakorlatvezető.

1596033923

A járőrök tevékenységét figyelemmel kísérő nemzetközi oktatói csoportba Ausztriából, Finnországból, Németországból és Szerbiából érkeztek, míg a magyar oktatói csoportot több misszióból gyűjtött tapasztalattal rendelkező, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos főtisztek és tisztek alkották. A járőrgyakorlat során minden egyes szituációt, jelzést azonnali kiértékelés követett.

A 33. IMOC kétnapos zárógyakorlata június 7-én kezdődött Szolnokon.

1596033924

Fotó: a szerző felvételei