Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra IMOC Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona |  2018. október 10. 7:12

Tizenegy országból érkeztek katonák, valamint rendőr és civil felkészülők a 36. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course – IMOC) szeptember végén. A hallgatókat Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban Drót László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

1599194327
A háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizennégyen külföldről érkeztek: Bhután, Egyiptom, Elefántcsontpart, Georgia, Jordánia, Marokkó, Nigéria, Srí Lanka, Szlovákia valamint Ukrajna delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül egy civil, egy rendőr és három katona vesz részt az IMOC-on.

A felkészítés nemzetközi oktatói csoportjába Finnországból, Görögországból, Horvátországból és Szerbiából érkeztek, a magyar instruktori csoportot pedig aktív állományú, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják.

1599194327
Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben részt vevő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint felfrissítették egészségügyi ismereteiket. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

1599194327
A gyakorlati foglalkozások sorában található angol nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi felderítés is. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlaton adnak számot a megszerzett tudásukról.

1599194328
A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1599194328
Fotó: a szerző felvételei