Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légvédelmi tüzéreket ünnepeltük

Szöveg: Andor Tamás mk. õrnagy |  2009. december 4. 13:29

Hagyományosan idén is ezredsorakozón ünnepelte a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred a légvédelmi tüzérek fegyvernemi napját. A december 4-én – Borbála napján – megtartott ünnepségnek kiemelkedő jelentőséget adott a „60 év a légvédelemben” témájú emlékülés.

A rendezvényen részt vett Pintér Zoltán vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnok repülő és légvédelmi helyettese, dr. Szabadfi Árpád rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány, valamint a légvédelmi tüzér fegyvernem és a nagyváradi volt M. kir. Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola 1991-ben alakult Bajtársi Körének képviselői.
Tíz órakor az elöljáró fogadására elhangzott vezényszó után a Veszprém Helyőrségi Zenekar közreműködésével a jelenlévők elénekelték a Himnuszt. Ezt követően felolvasták Tömböl László mérnök vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének és Benkő Tibor altábornagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának levelét, amelyben Borbála napján, a tüzérek védőszentjének ünnepén az állományt köszöntötték.

1595894156

A sorakozón az ezred állománya elénekelte a tüzérindulót, majd elismerések átadására is sor került. A honvédelmi minisztertől a Szolgálati Érdemjel ezüst fokozatát kapták Szűcs Iván százados és Csankó Attila törzszászlós, a Honvéd Vezérkar főnöke Molnár Viola hadnagynak, míg az összhaderőnemi parancsnok Markotics Gergely őrmesternek ajándéktárgyat adományozott. Az ezred parancsnoka az elöljárói és az ezred szintű sportbajnokságokon, versenyeken elért eredményeinek elismeréséül, a 2005. évben alapított Év Sportolója Címmel tüntette ki Tolnai Mónika tizedest, a 35 év feletti férfi sportoló kategóriában dr. Horváth István alezredest, valamint a 35 év alatti férfi sportoló kategóriában Szlobodnik Tamás főhadnagyot.Ezt követően a Honvéd Arrabona Sportegyesület által hagyományteremtő szándékkal megrendezett Borbála Tekeverseny eredményeit ismertették.

A díszmenet és az alegységek elvonulását követően a vendégeket az ezred Emlékparkjába kísérték, ahol a M. kir. Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola Bajtársi Kör képviselői megkoszorúzták a nagyváradiak emléktábláját, majd a Nemzetvédelmi Egyetem, a nyugállományú közösségek és az alakulat képviselői helyeztek el koszorút a légvédelmi tüzér kopjafánál.
A fegyvernemi napi ünnepség laktanyai zárásaként az alakulat konferencia termében a meghívottak a „60 év a légvédelemben" témájú emlékülésen vettek részt. A rendezvényt Varga László mk. dandártábornok, parancsnok nyitotta meg, majd Orosz László százados tartott előadást az elmúlt 60 év légvédelmi rakéta és tüzér fegyvereiről. A vetítéssel egybekötött előadást követően a jelenlévők ünnepi ebéden kötetlen formában folytatták az elmúlt évtizedek felidézését.

1595894156
1595894156