Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esélyegyenlőségi és nyílt kiképzési nap Ócsán

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 12. 16:27

Nyílt kiképzési napot tartott szeptember 12-én, pénteken a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) az ócsai kiképzőbázison. Az egész napos programot megtekintette dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki ráadásul az országgyűlési biztosokat is meghívta a rendezvényre. Az eseményen természetesen a honvedelem.hu is részt vett.

Már bejutni sem volt egyszerű a ZMNE ócsai kiképző bázisára. A főbejáratnál kiépített ellenőrző-áteresztő pontnál (EÁP) zord tekintetű, negyedéves egyetemi hallgatók vizsgálták át a sajtó képviselőinek autóit és a benne üllő újságírókat. Feladatukat komolyan vették, hiszen pisszenni sem volt szabad, miközben a személyi motozás zajlott. A négykerekűeket pedig valószínűleg a legutóbbi kötelező szervizen nézték át utoljára ennyire alaposan…

1595880016
– Ezt a feladatot kapták parancsba a hallgatók, és szerencsére komolyan veszik a munkájukat – mondta a „tortúrát" követően a kicsit bosszús zsurnalisztáknak dr. Nagy Kálmán, az egyetem kancellárja, aki személyesen ellenőrizte, hogy egyetlen újságíró se juthasson be a bázisra ellenőrzés nélkül.

Természetesen a Szekeres Imrét szállító autót nem állították félre a hallgatók az EÁP átvizsgáló öblébe, sőt az ombudsmanok is minden akadály nélkül juthattak át az ellenőrző-áteresztő ponton. A honvédelmi miniszter ugyanis meghívta a rendezvényre dr. Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát; dr. Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát; dr. Kállai Ernőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosát; valamint dr. Demeter Juditot, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökét is.

A vendégeket az ócsai kiképzőbázis épülete előtt dr. Szabó János nyugállományú dandártábornok, a ZMNE rektora fogadta, majd a kancellár vezetésével körbejárták a középiskolásoknak berendezett toborzósátrakat. A nemzetvédelmi egyetem nyílt napjára ugyanis több mint kétszáz, az ország hátrányos helyzetű régiójában tanuló középiskolás diákot is meghívtak a program szervezői. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltség a katonai pálya iránt.

Voltak, akik komolyan tudakozódtak a hivatásos, vagy éppen a szerződéses katonai pálya felől, de természetesen a fiatalok körében a legnagyobb siker a vadászrepülőgép szimulátor aratta. Főleg azért, mert a bátor próbálkozóknak a ma is népszerű egykori vadászpilóta, Szabó „Topi" Zoltán nyugállományú őrnagy mutatta meg, hogyan is kell egy MiG–29-es vadászrepülőgépen repülni.

Amíg a középiskolások a toborzóknál kíváncsiskodtak, Szekeres Imre, mint a Magyar Triatlon Szövetség elnöke egy speciális kerekes széket adott át Katona Ottó fogyatékos sportolónak. E gesztus jól illeszkedett az egész napos program másik fő mondanivalójához, az esélyegyenlőséghez. Mint a miniszter elmondta: a sportot és az esélyegyenlőség területét is fontosnak tartja, éppen ezért rendszeresen részesít támogatásban és ösztöndíjban tehetséges, fogyatékos fiatalokat.

1595880017
 

A program az egyetem hallgatóinak közelharc és helységharc bemutatójával folytatódott, majd a vendégnek Szekeres Imre honvédelmi miniszter tartott előadást a Magyar Honvédségnek a környezetvédelem, az esélyegyenlőség és az adatvédelem terén végzett tevékenységéről. Bevezetőjében azonban a Magyar Honvédség feladatairól, az elmúlt években lezajlott szervezeti átalakításokról és a haderőreform eredményeiről tájékoztatta az ombudsmanokat. Kiemelte, hogy a korszerűsítést magán a minisztériumon kezdték, a főosztályok számát tizenhétről tizenegyre, a hivatalok és a háttérintézmények számát pedig harminckettőről hétre csökkentették.

A miniszter szólt arról is, hogy 2007-ben a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek átalakítása kiterjedt a haderő szerkezetére, a kiképzés rendszerére, a stratégiai és hadműveleti szervezetére, a hadkiegészítés és toborzás rendszerére, valamint az egészségügy és a logisztika területére. Emellett kulcsfontosságú volt, hogy az egységes parancsnoki struktúra kialakítása érdekében létrehozták az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot és a szétaprózott szervezetek koncentrálták.

Szekeres Imre elmondta: már hétfőn az országgyűlés elé terjeszti azt a javaslatot, amely a Magyar Honvédség 1000 fős létszámemeléséről rendelkezik. Erre több ok miatt is szükség van. Egyrészt a NATO Pápára települő légiszállító ezredének működtetéséhez szükséges 350 beosztás létrehozása. Emellett a Tubesre tervezett 3D-s radar megépüléséig, a jelenleg is Medinán, Kupon és Jután települő radarszázadoknak kell ellátniuk a légtérellenőrző feladatokat, s ehhez több emberre van szükségük. A tervezet emellett 250 fő tartalékkal is számol, az előre nem látható, rendkívüli feladatokra gondolva. A tárcavezető szerint, az elmúlt tizennyolc évben nem volt arra példa, hogy növekedett volna a hadsereg létszáma, éppen ezért fontos, hogy ezt a javaslatot mind az öt parlamenti párt támogatja.

1595880017
 

Szekeres Imre ezután a légierő modernizációjáról beszélt meghívott vendégeinek. Kiemelte: hazánk jelenleg a legmodernebb, Gripen típusú vadászrepülőgépekkel rendelkezik, s ezeknek a gépeknek 2010. január elsejétől át kell venniük a magyar légtér ellenőrzését.

– Politikai és szakmai szempontból is nagy eredmény, hogy Pápa lett a NATO stratégiai légi szállító képesség, vagyis a C–17-es flotta állomáshelye. Magyarország először kapott lehetőséget arra, hogy egy jelentős NATO-kezdeményezés központját biztosítsa. És annak is nagy politikai szerepe van, hogy a tíz új NATO tagállam közül Magyarország az első, ahol létrejön egy NATO-bázis – mondta a honvédelmi miniszter, majd arról beszélt, hogy a szárazföldi erők modernizációja is lezajlott az elmúlt években.

A honvédelmi miniszter ezt követően a béketámogató műveletekben való részvételünkről tájékoztatta. Hangsúlyozta: három földrész tizenhárom országában ezer magyar missziós katona szolgál. A hozzánk legközelebb lévő válsággóc a Balkán, amelynek stabilitása Magyarország alapvető nemzeti érdeke, afganisztáni szerepvállalásunk pedig nemzetközi tekintélyt ad.

A Honvédelmi Minisztérium esélyegyenlőségi politikájáról és tevékenységéről szólva Szekeres Imre elmondta: egy szervezet korszerűségének fontos fokmérője, hogy mekkora figyelmet fordít az olyan össztársadalmi szinten jelentkező, de szervezeti szinten hétköznapi problémák formájában megjelenő kérdéskörre, mint az esélyegyenlőség. A tárcavezető szerint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ebben is sokat tett az elmúlt időszakban.

– Két nagy területet érdemes kiemelni a tárcánál folyó esélyegyenlőségi politika bemutatására. Az egyik a nemzeti és etnikai kisebbségek kérdésköréhez tartozóan, a katona szolgálatot vállaló roma származású fiatalok esélyegyenlőségének helyzete, a másik pedig a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének kérdése – mondta Szekeres Imre, aki hangsúlyozta: a romák integrációja a foglalkoztatás, az oktatás, az identitás és a társadalmi kommunikáció területein valósulhat meg. Szólt arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium egyik legfontosabb programja a hátrányos helyzetű, illetve roma fiatalok számára szervezett pályára irányító tábor, amelyet 2004 óta minden nyáron megrendeznek. Idén éppen az ócsai kiképzőbázis területén ismerkedett hatvan roma fiatal, tíz napon keresztül a katonai hivatás kihívásaival. Közülük húszan hamarosan katonaként térnek vissza a Magyar Honvédség kötelékébe.

1595880017

 

A nők és a férfiak társadalmi esélyegyenlőségének témája szintén fontos része a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium esélyegyenlőségi politikájának – húzta alá előadásában Szekeres Imre, hozzátéve: az „egyenlő munkáért egyenlő bért" elv teljes mértékben megvalósul a honvédségnél, ami össztársadalmi szinten nem mindig mondható el. A miniszter szerint a katonai pálya egyre vonzóbb a nők számára, hiszen amíg a rendszerváltozás előtt a hadsereg katonaállományának mindössze egy százaléka volt nő, ma már ez az arány 16–18 százalék.

Harmadik nagy témakörként a Honvédelmi Minisztérium környezetvédelmi tevékenységéről beszélt előadásában Szekeres Imre. Hangsúlyozta: a honvédségnek e téren nagy a felelőssége. A környezetvédelmi problémák kezelésére 1994-től fordít fokozott figyelmet a minisztérium vezetése. Az elmúlt néhány évben pedig átfogó környezetvédelmi programot készítettek és ezt végre is hajtják.

– Példaértékű a parlagfű-mentesítési tevékenységünk a katonai objektumok területén, amelyet továbbra is folytatunk. A minisztérium e téren elért sikereit az is igazolja, hogy ezen tevékenységünket a „Parlagfűmentes Magyarországért „ Tárcaközi Bizottság 2006-ban és az idén is elismerte – mondta Szekeres Imre, majd arról beszélt, hogy idén tíz laktanyában vezették be a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. Sőt azt is tervezik, hogy a későbbiekben valamennyi katonai objektumban alkalmazni fogják ezt a módszert.

Az előadást követően a miniszter és az országgyűlési biztosok megtekintették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kiképzési foglalkozásait. A harc-, és gépjárművezetés mellett láthattak járőrtevékenységet, harcszolgálati foglalkozást, aknakeresést és aknamentesítési feladatok gyakorlását, gyújtófegyverek elleni komplex kiképzést, tűzakadálypálya foglalkozást, lövészfegyverek és nem halálos fegyverek bemutatóját, valamint a D–20-as ágyútarackkal végrehajtott vízlövést is. A program pedig természetesen egy igazi „katonás" ebéddel ért véget, hiszen a miniszter és vendégei egy tál babgulyást fogyasztottak el az egyetem hallgatóinak társaságában.

További képek:

1595880018
 

 

1595880018
1595880018
 

1595880018
 

1595880019
 

1595880019
 

1595880019
 

1595880019
 

1595880020
 

Fotó: Szűcs László