Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HM: svéd katonai repülőgépek szálltak le Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 4. 6:01

Svéd katonai repülőgépek szálltak le vasárnap Magyarországon; a gépek tankoltak, majd Olaszország irányába elhagyták az országot – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI érdeklődésére.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a tárcát, hogy az AFP francia hírügynökség jelentése szerint négy, katonákat és felszerelést szállító C–130-as Herkules gép szállt le vasárnap délután Magyarországon. A hírügynökség emlékeztetett, hogy a svéd parlament pénteken hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni NATO-akcióban. Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vesz részt a nemzetközi koalíció katonai műveletében, mintegy 130 katonával, legfeljebb három hónapon át.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI által írásban feltett kérdésekre azt válaszolta: Svédország kérte Magyarországot, hogy az európai szövetségi partneri együttműködés értelmében támogassa a svéd katonai gépek leszállását, és azok üzemanyag-felvételét.

Magyarország a kérésnek eleget tett – fűzték hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a líbiai akcióban vesznek-e részt a svéd gépek, azt válaszolták, hogy „az ENSZ felhatalmazása alapján zajló katonai műveletek keretén belül" támogatták a harci gépek leszállását.

A tárca nem tért ki pontosabban arra sem, hogy hol szálltak le a gépek, csak annyit írtak az erre vonatkozó kérdésre, hogy Magyarország katonai repülőterén, majd Olaszország felé repültek tovább.

„A svéd katonai repülőgépek tankolására vonatkozó engedélyeztetés rutineljárásnak számít" – fűzték hozzá.

Magyarországon Kecskeméten, Pápán és Szolnokon működik katonai repülőtér (az utóbbin helikopterbázis).

A svéd parlament pénteken nagy többséggel hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban. A képviselők közül 240-en támogatták az előterjesztést, csupán a jobboldali populista Svéd Demokraták 18 képviselője szavazott nemmel. Az összes többi párt helyeselte a kormánynak azt a kezdeményezését, hogy Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vegye ki a részét a nemzetközi koalíció líbiai fellépéséből.

Fredrik Reinfeldt miniszterelnök előzőleg a NATO-tól érkezett megkeresés alapján tett javaslatot svéd vadászgépek kiküldésére.

Svédország nem tagja az atlanti szervezetnek. A misszió feltétele, hogy a Gripenek nem hajthatnak végre támadásokat, kizárólag a repülési tilalom betartását fogják ellenőrizni a líbiai légtérben. Az ellenzéki szociáldemokraták csak ennek fejében voltak hajlandók megszavazni az előterjesztést.