Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011. december

2011. december 14. 14:21
1595928670

Törlesztették adósságukat

Győr legnagyobb és legfontosabb sírkertje, az 1912-ben megnyitott Nádorvárosi köztemető katonai szempontból is komoly jelentőséggel bír: a két első világháborús, illetve egy második világháborús magyar hősi parcella mellett található itt második világháborús német és szovjet parcella, továbbá egy első világháborús olasz parcellarész is, nem beszélve az egyéni vagy családi sírokban nyugvó hősi halottakról.

HADERŐ

Első a katona

Huszonhatmilliárd forintos költségelvonás változatlan feladatrendszer mellett; újratervezés csaknem minden területen, ám a szűkös lehetőségek mellett is eredményes tevékenység. Dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével, a honvédség egyik legtöbb kihívást tartogató esztendejéről beszélgettünk.

NAGYVILÁG

Elhúzódó győzelem

Bár Muammer Kadhafi halálhíre nagy betűkkel és sokkolóan véres képekkel je­lent meg az új­sá­gok oldalain és weblapokon, halála valójában csak epizód volt a líbiai, még inkább az észak-af­ri­kai térség eseményeinek so­­rában. A rezsim bukása ugyanis valójában már korábban bekövetkezett, Tri­poli augusztus végi elfoglalásakor, amikor már azok is belátták, hogy a diktá­tornak nincs esé­lye a hatalomba való visszatérésre, akik a NATO be­avat­kozását követően még nem érzékel­ték, hogy ez csupán idő kérdése.

Radar

Az afgán törzsi nagytanács (Loja Ddzsirga) jóváhagyta, hogy az ország stratégiai partnerségre lépjen az Amerikai Egyesült Államokkal, azonban több mint ötven feltételt szabott ehhez. A Loja Ddzsirga leszögezte: a megállapodás aláírásával be kell fejezni a külföldi katonák által végrehajtott házkutatásokat, a falvak elleni éjszakai rajtaütéseket és a lázadók elleni háborúban alkalmazott letartóztatásokat, továbbá minden börtönt és letartóztatottat át kell adni az afgán hatóságoknak.

SEREGSZEMLE

A profizmus iskolája

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon szeptember 28-án ünnepélyes keretek között fogadták a NATO Iraki Kiképző Missziójából (NTM-I) visszatérő Tempfli László alezredest, valamint Baranyai Virgil és Varjú Gyula mérnök őrnagyokat. A három tiszt hazatértével befejeződött a Magyar Honvédség kilencesztendős – számtalan területen úttörő – iraki szerepvállalása. Cikkünkben a 2003-ban kezdődött missziót, annak kiemelkedő pillanatait idézzük fel.

Missziós hírek

Az elmúlt hónapokban ismét meglehetősen kényessé vált a helyzet Észak-Koszovóban, ahol óriási kihívással kell szembenéznie a KFOR-nak: meg kell akadályozniuk a feszültség eszkalációját, miközben biztosítják a mozgásszabadságot. A nem kis feladat sikeres teljesítéséhez a megszerzett képességeket, ismereteket folyamatosan szinten kell tartani: ezt szolgálta a KFOR harcászati tartalék zászlóaljnak a pristinai Slim Lines-táborban nemrég végrehajtott gyakorlása.

Ami a csövön kifér

Csak kapkodom a fejem: gépkarabély- és géppuskasorozatok hangzanak, a fejem felett helikopterek lőnek, kissé távolabb BTR 80A-ból tüzelnek, nem messze tőlük pedig RPG-gránátvetők és aknavetők „szórják meg" többtucatnyi gránáttal a célterületet. Mintha egy honvédségszintű kiemelt gyakorlaton lennék, pedig csak két alakulat katonái vették birtokba a tatárszentgyörgyi lőteret.

Novemberben történt

Kecskeméten – a Satenas Exchange 2011 gyakorlat keretében – közös kiképzési repülésen vett részt a svéd légierő F7-es százada, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma százada; ez volt az első olyan közös gyakorlat, amelyen mindkét ország pilótái Jas–39 Gripennel repültek.

Katonás hallgatók

Gyalogsági és tüzérlövészet, békefenntartó kiképzés; testnevelés és alaki foglalkozás; csapatlátogatások és gyakorlatok: a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljának hallgatói nem panaszkodhatnak sok üresjáratra. Molnár Zsolt ezredes, a zászlóalj parancsnoka elégedetten tekinthet vissza az alakulat életének eddigi két esztendejére: a kitűzött célokat sikerült elérni.

Tábori Posta

A Nemzeti Közigazgatási Egyetem 2012. január 1-től a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE), a Rendőrtiszti Főiskola (RTF) és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló közigazgatás-tudományi kar integrációjával – az érintett intézmények általános jogutódjaként – a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézményeként jön létre. E havi összeállításunkban az egyetemmel kapcsolatos kérdésekre keressük a választ.

Elismert különlegesek

Tárgyalási technikák elsajátítása, együttműködés a helyi biztonsági erőkkel; művelettervezés és kiemelt célszemély elfogása. Az elmúlt hetekben magyar és amerikai különleges műveleti katonák Magyarországon gyakorolták eljövendő feladataikat. November 29-én pedig kitüntetésekben, elismerésekben részesültek az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj afganisztáni hadszíntéren – tűzharcban – kiemelkedő helytállást tanúsító katonái. Az ünnepségen részt vett Michael Repass vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnokságának parancsnoka, valamint, valamint Isaac Peltier alezredes, az Amerikai Egyesült Államok 1/10. különleges erők zászlóaljának parancsnoka is.

Őrségváltás

Az ajtó melletti névtáblán csak annyi áll: a légierő haderőnem főnöke (parancsnokhelyettes). A beosztás mellett nevet nem látni. Belépve az előtérbe, a fogason lógó repülősdzsekin viszont ezt olvashatjuk: Sáfár „Safi" Albert dandártábornok.  

HADITECHNIKA

Az elpusztíthatatlan

Mozifilmek és háborúk hőse, a helikopter, amelyhez legendák fűződnek. Egy típus a helikopteres repülés korai időszakából, amely a mai napig gyártás alatt áll. Jellegzetes, mély „tump-tump" rotorhangja ma is gyakran hallható a világ szinte minden pontján. Pedig a tervezők nem is gondolták 1952-ben, hogy „gyermekük" ilyen hosszú, máig tartó karriert fut majd be.

HÁTORSZÁG

Vitézséggel és hűséggel

Budapest helyőrség Petőfi Sándor laktanyája immár a tradíciók garnizonja. Itt kap kvártélyt az MH Támogató Dandárjának részeként a novemberben 32. hadrendi számot  kapott Nemzeti Honvéd Díszegység, annak is három „harcoló alegysége", a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Díszzászlóalj. Hivatalosan 2012. január elsejétől lesz teljes a lista, és 66 év után folytatódik egy sikertörténet, amelyben a stáblista – pardon, az állománytábla – egyik főszereplője Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes…

Barátságépítők

Amikor Görög István ezredessel, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság főreferensével – egyben a HTBK alelnökével – leültünk beszélgetni, barikád módjára vették körül a különféle kiadványok, prospektusok és fényképalbumok. Ezek mind-mind arról tanúskodnak, hogy a szervezet a megalakulása óta eltelt tizenhat évben igencsak aktívan tevékenykedett. A legújabb könyv például, amelyet az ezredes rögtön meg is mutat, egy olasz nyelvű kiadvány, amely azon mód el is vezet bennünket a múltba, a Doberdó-fennsíkon található, felújított és felszentelt Magyar Kápolnához.

Akik soha nem tértek vissza

Az első és a második világháborúban elesett magyar katonák emlékét ápolja Szakonyi István. Eddig több mint négyezer, Kecskemétről és a város környékéről származó hősi halott, eltűnt, illetve hadifogságba esett személy nevét gyűjtötte össze.  A kutató, aki a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége tiszteletbeli tagja, immáron tíz éve keresi a két világháború áldozatait.

Az elődök tisztelete

Megrongálták Szentgyörgyi Dezső végső nyughelyét: lefűrészelték síremlékéről az Il–18-as bronzból készült, kicsinyített mását. A sírt a legendás vadászpilóta nevét viselő kecskeméti repülőbázis felújítatta, egy grafitszürke, impala gránitból készült Messerschmitt–109-essel díszítették a síremléket.

Hatvan éve háború és béke

Ünnepel a katonai könyv- és lapkiadás: hatvan évvel ezelőtt hozták létre a Honvéd Kiadó Intézetet. Jubileumi összeállításunk – Eszes Máté egykori igazgató múltidéző gondolataival – a hőskortól napjainkig mutatja be a jelentősebb állomásokat.

Határtalan gondoskodás

„A hadisírok gondozásának kereteit megállapító jogszabály hatályba lépésével, az elesett hősökről, nyughelyeikről információkat tartalmazó honlap elindulásával több évtizedes adósságokat törleszt Magyarország." Hende Csaba honvédelmi miniszter egyebek mellett ezt hangsúlyozta a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság X. kegyeleti konferenciáján.  

Líbiai napló

Kétezer-tizenegy eleje az arab világ ébredező szabadságvágyának időszaka volt. Marosi Antal haditudósító a helyszínen követte az eseményeket, így sok egyéb mellett szemtanúja lehetett a líbiaiak szabadságért vívott harcának, illetve a Kadhafi-rendszer bukásának. Útja korántsem volt veszélytelen, nemegyszer hajszálon múlott az élete. Élményeit, benyomásait naplójában rögzítette, amely decemberben jelenik meg a Zrínyi Média gondozásában,

Dupláztak a veszprémiek

A Duna vizén, a Margit-híd pesti hídfőjénél álló Monarchia rendezvényhajón hirdették ki a Magyar Honvédség 2011-es sportbajnokságainak eredményét november 24-én. Az alakulatok összesített eredményeit tekintve – a 2010-es évhez hasonlóan – ismét az MH 54. Veszprém Radarezred és a Légi Vezetési és Irányítási Központ közös csapata vitte el a Honvéd Vezérkar főnöke által alapított vándorserleget, miután 750 pontot értek el az összesítésben.

Korrekt partnerség

A Honvédségi Dolgozók Szakszervezete – a honvédségi közalkalmazottak, kormánytisztviselők, a Honvédelmi Minisztérium gazdasági társaságainál alkalmazott munkavállalók érdekvédelmét felvállaló szakszervezet – a balatonkenesei honvédüdülőben tartotta meg VI. kongresszusát.

Személyi hírek

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka felhívást tett közzé az EU kongói szakértői, tanácsadói missziójában (EUSEC RD Congo) teljesítendő történő szolgálatra.
A felhívás szerinti kiemelt főtiszti (katonai tanácsadói) beosztásra korlátozás nélkül jelentkezhetnek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség hivatásos tiszti állományának tagjai. A vezénylés tervezett kezdete: 2012. április 18.