Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendre a Magyar Honvédség kapuja

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 13. 11:58

Katonai pályájuk újabb állomásához érkeztek a július 7-én bevonult szerződéses legénységi állományú katonák, akik október 8-án ünnepélyes keretek között vettek búcsút alapkiképzésük helyszínétől, a MH Központi Kiképző Bázistól, kiképzőiktől és Szentendre várostól.

A kibocsátó ünnepség előzményeként az elmúlt héten 120 katona tett alaki, fizikai és harcászat vizsgát, amely három hónapos alapkiképzésük lezárását jelentette. Az izbégi gyakorlótéren lezajlott vizsga során a honvédek különböző helyszíneken bizonyíthatták, hogy mind elméletben, mind gyakorlatban kellőképpen felkészültek a további katonai szolgálatra.

A híradó, vegyivédelmi, műszaki vizsgahelyszínen a katonák feladata az R-159 rádiókészülékek üzembe helyezése, gázálarc használatának, aknák telepítésének, valamint a tűzzel való gyújtás szabályainak bemutatása volt. A harcászat során a vizsgázók által produkált terepen való mozgásmódokat és a célfelderítést értékelték a kiképzők. A tereptan vizsgahelyszínen álláspont meghatározása, míg a lőkiképzés helyszínen a fegyver szét- és összeszerelése volt a feladat. A katonák végül sikeresen vették az akadályokat, 80%-uk jó eredménnyel zárta a szerdai harcászat vizsgát.

1595892340
 

Az ünnepi sorakozóra kivonult a laktanya mintegy 800 katonája. A 120 szerződéses legénységi állományúakon kívül jelen voltak az alapkiképzésen részt vevő tiszt és tiszthelyettes hallgatók, a szeptember 8-án bevonult szerződéses katonák, illetve a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola különböző képzésein és tanfolyamain részt vevők, valamint a két intézmény állandó állománya. Pontosan tizenegy órakor Tömböl László mk. vezérezredes, Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke, Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, laktanyaparancsnok kíséretében elvonult a csapatzászló és a felsorakozott katonák arcvonala előtt. A Himnusz elhangzása után Isaszegi tábornok köszöntötte a vezérkari főnököt, valamint az ünnepségen megjelent vendégeket, hozzátartozókat, a MH katonai szervezeteinek képviselőit, majd bemutatta az alegységek parancsnokait az elöljárónak.

1595892340
 

Tömböl vezérezredes ünnepi beszédében hangsúlyozta a szerződéses katonai szolgálat jelentőségét, értékelte és elismerte azt a teljesítményt, amit a Magyar Honvédség a professzionális haderő építésének folyamatában a hazai és a missziós feladatok teljesítése során elért. Megerősítette, hogy Szentendre a Magyar Honvédség kapuja, amelynek küszöbét szinte minden katona átlépi, hogy megkapja a legalapvetőbb indíttatást a katonai pályán való szocializáció tekintetében. „A tudás hatalom"- idézte Francis Bacon közismert aforizmáját a vezérkari főnök és hozzátette, hogy a katona tudása a kiképzettség, amely harchelyzetben képessé teszi a túlélésre. Végezetül megköszönte a családtagok és a hozzátartozók támogatását, amelyre minden katonai szolgálatot vállalónak szüksége van.

A hagyományokhoz híven az ünnepség részeként elismerések átadására került sor. „Legjobban kiképzett" címben Tóth Attila honvéd, míg „Legsportosabb kiképzett" címben Rostás Mátyás honvéd részesült. A kiképzési időszakban nyújtott kiemelkedő kiképzői tevékenysége elismeréséül a legjobb kiképzőnek járó Vándorserleget Vidra Zsolt törzsőrmester vehette át.
A kibocsátó ünnepség díszmenettel zárult.

1595892340
1595892341