Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végéhez közeledik az akkreditációs tanfolyam

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 26. 10:53

A C-IED felkészítés beépült az alapkiképzésbe és a parancsnoki felkészítésbe. Ebben a tekintetben a Magyar Honvédség nem marad el egyetlen NATO-tagállamtól sem – hangzott el a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti Kiképzési Főnökség és a Tisza Nemzetközi Zászlóalj képviselőinek látogatásán.

Az elmúlt években – a Szövetséges Erők Legfelsőbb Transzformációs Parancsnokságával kiépített jó együttműködés támogatás eredményeként – az MH Központi Kiképző Bázis kitartó munkájával sikerült megszervezni a magyar katonák által vezetett C-IED „képezd a kiképzőt" tanfolyamot, amelynek NATO- akkreditációja jelenleg is tart.

Április 22-én fejeződött be az a kéthetes tanfolyam, amelynek zárónapja előtt a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Hadműveleti Kiképzési Főnökség és a Tisza Nemzetközi Zászlóalj képviselői látogattak el az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) csobánkai gyakorlóterére. A szakmai napon részt vett Juhász István vezérőrnagy, a HVK törzsigazgatója, Juhász István ezredes, a HVK megbízott kiképzési csoportfőnöke, Bárány Zoltán ezredes, az MH ÖHP Szárazföldi Hadműveleti Kiképzési főnöke.

A program első részében – a csobánkai C-IED-kabinetben – Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka tartott előadást, amelyben összefoglalta a C-IED képességépítés folyamatát. Kitért a közel három éve tartó felkészítés-sorozatban megszerzett tapasztalatokra, az akkreditációs folyamat hangsúlyos elemeire, a felkészülés egyes állomásaira, beleértve a magyar kiképzők szakmai hitelességét garantáló hadszíntéri felkészítését, valamint a C-IED kiképzést szolgáló infrastruktúrafejlesztés érdekében tett erőfeszítéseket. A parancsnok hangsúlyozta, hogy a Szentendrén kialakított képesség elsősorban az MH ÖHP alakulatainak missziós, hadszíntéri alkalmazást megelőző felkészítését hivatott szolgálni.

Juhász István vezérőrnagy a látogatás tapasztalatit összegezve – a felkészítés szükségességéről szólva – kifejtette: a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség vezetése időben felismerte, hogy a műveleti területen a legnagyobb veszélyt a katonák biztonságára az improvizált robbanó eszközök jelentik. Ezért volt kiemelt program már három évvel ezelőtt, hogy a Magyar Honvédség kialakítsa azt a komplex rendszert, amely a missziókban szolgáló katonák biztonságának megóvását garantálja. Ebben a folyamatban eljutottunk a harmadik szintre, beépült ez a tevékenység az alapkiképzésbe és a parancsnoki felkészítésbe. Ebben a tekintetben a Magyar Honvédség nem marad el egyetlen NATO- tagállamtól sem.

„Ezt a megkezdett tevékenységet folytatva rövid időn belül eljutunk oda, hogy a Magyar Honvédség kiképzésének egységes rendszerében jelenik meg a C-IED felkészítés, a szükséges technikai feltételek biztosításával együtt. Az MH katonai szervezeteinek parancsnokai a felelősek azért, hogy saját kiképzési programjaikat kialakítsák, hogy kitűzzék azokat a célokat, amelyeket el kell érni az egyes időszakok végére; az itt látottak, tapasztaltak birtokában pontosan ki tudják jelölni azokat a feladatokat, amelye biztosítják a C-IED kiképzés elemeit. Az MH Központi Kiképző Bázis felel e kiképzés szakmai és nemzetközi követelményeinek érvényesítéséért. Jól látja a feladatokat és képes a megfelelő tevékenység végrehajtására! A Honvéd Vezérkar – tapasztalva a csapatok igényeit, problémáit – arra törekszik, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy a C-IED kiképzés feladatait meg tudják valósítani" – fogalmazott Juhász István vezérőrnagy.

Az akkreditációs bizottság eddigi tapasztalatai jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a jelentésüknek és az ajánlásuknak megfelelően teljesüljön a kitűzött cél, a „NATO APPROVED"- minősítés megszerzése. Ennek birtokában a MH KKB jogosultságot kap a NATO C-IED kiképzés megszervezésére a NATO- tagállamok és az együttműködő partnerországok katonái számára.

(Kép és szöveg: dr.Varga József)