Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ködgránát az égő nádasban

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 24. 11:27

A 34. héten, azaz augusztus 17–23-a között 29 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül nyolc esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet is veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1505 bejelentést kaptak.

Augusztus 17-én a hódmezővásárhelyi tűzoltóktól kapták a riasztást a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Csongrád megyei településtől öt kilométerre, a 47-es számú főút melletti kigyulladt nádasban egy vélhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A tűzoltók a tűzszerészek kiérkezéséig folyamatosan hűtötték a veszélyes szerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy az oltás közben egy 122 milliméteres, szovjet gyártmányú ködgránát került elő. A forró gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Augusztus 21-én a Fejér megyei Polgárdiban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Az Ady Endre úton található egyik nyitott építési területen ugyanis egy világháborús gránátot találtak a tulajdonosok. A helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 50 milliméteres aknavetőgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt területen felrobbantottak.

Ugyancsak ezen a napon, Komárom-Esztergom megyében, Komárom és Ács között, az 1-es számú főút mellett, gyomirtás közben bukkantak egy második világháborúból visszamarad robbanószerkezetre a munkások. Természetesen azonnal értesítették a honvédség tűzszerészeit. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a megtalált két és fél kilogrammos szovjet gyártmányú bombát a központi gyűjtőbe szállította.