Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/09.

2009. augusztus 24. 10:31
1595890520
Puskák és galambok

NAGYVILÁG

    Radar

    Gyors változások

      Kevés változékonyabb kategória létezik a biztonságpolitikában, mint a terrorista. A közelmúlt példái is arra intenek, hogy egy szervezet gyorsan lehet ellenségből szövetséges.

    Egy konferencia margójára (1.)

      A NATO vezetése 2009. július 7-én nagyszabású konferenciát rendezett Brüsszelben, ahol elsősorban a nemzetközi közvéleményt reprezentáló szervezetek (ENSZ, EU, internacionális, nem kormányzati szervek, nagy multinacionális cégek, ismert európai és amerikai kutatóintézetek, oktatási intézmények, média) képviselőivel cserélt eszmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének jövőjéről.
      A NATO-központ és a nemzetek hivatalos képviselői (nagykövetek, katonai képviselők) is részt vettek a rendezvényen. Az új főtitkár, Anders Fogh Rasmussen is végigjegyzetelte a tanácskozást.

    Válságos idők

      Bár az utóbbi időben egyre több szakember számol határozottan javuló kilátásokkal, azt egyelőre senki se tudná megmondani, mikor lábal ki a világ a 2008 őszén kezdődött gazdasági válságból. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az Európai Unióban a válság mélypontját jelentő 2009. évben drámai mértékben, 0,2%-ra esik vissza a gazdasági növekedés.

HADAK ÚTJÁN

    Birodalom születik…

      Mesébe illő, mégis igaz. A közép-ázsiai Turkesztánban, valahol a mai Üzbegisztán területén, élt hajdan egy alig négyszáz családból álló törzs, amelynek leszármazottai mintegy két évszázad alatt hatalmas birodalmat hoztak létre…

    A szomorú vég

      Haynau – miután birtokba vette a fővárost – az Alföldön keresztül sebesen megindult a magyar csapatok összpontosításának helyszíne felé. Görgey eközben az ország északi részén folytatott bátor hadjáratával megakadályozta a császári-királyi, illetve a velük szövetséges orosz erők egyesülését, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a Szegednél csoportosuló honvédseregnek 1849 augusztusában csak Haynau katonáival kelljen szembenéznie.

    A három császár csatája

      A kétszáznegyven esztendeje született Bonaparte Napóleon emléke előtt tisztelegve azt a csatát idézzük fel, amelyet még maga a nagy hadvezér és uralkodó is pályafutása legnagyszerűbb győzelmének tartott.

    Átalakuló EUFOR

      Az EUFOR ALTHEA művelete az Európai Unió időrendben harmadik, egyben (időtartamát és létszámát tekintve) a legnagyobb szabású katonai vállalkozása, amely 2004-ben vette át a NATO SFOR feladatait Bosznia-Hercegovinában.

    Koszovói mindennapok

      Viszonylagos nyugalom és a felszín alatt forrongó indulatok, látványos fejlődés és hatalmas munkanélküliség: Koszovó még ma is az ellentétek országa, s a békés, biztonságos fejlődés záloga még napjainkban is a KFOR (Kosovo Force).

HADITECHNIKA

    A lengyel mennydörgés

      A lengyel haderő speciális egysége szakmai körökben nagyon elismert, a kelet-európai országokból a legjobbnak tartják. Ugyanis az utóbbi években több harci bevetésben is részt vettek határaiktól távol, s ezeket sikeresen hajtották végre.

    Egy, a nagy ötösből

      Ha minden ugrása alakalmával csak egy percet zuhant volna, akkor is minimum tíz és fél napot töltött el életéből ég és föld között, jó kétszáz kilométer/órás sebességgel a levegőben. Az egész világon csak öt olyan ember van, aki 15 000 ejtőernyős ugrással rendelkezik, s egyikük Mészárovics György nyugállományú zászlós.

    Bombázógyilkosok

      Pontosan fél évszázada állt hadrendbe Magyarországon a hadsereg első irányított rakétafegyvere, a Dvina. A közepes és nagy magasságban repülő bombázók megsemmisítésére tervezett komplexum az akkor idők csúcstechnikáját képviselte, alkalmazásának elsajátítása komoly kihívás volt a Magyar Néphadsereg katonái számára.

    A brit büszkeség jelképe

      Az SA80 fegyvercsalád korábban sok bírálatot kapott, azonban a korszerűsítések után már megfelelt a követelményeknek. A brit fegyveres erők harci bevetéseiről szóló tudósításokban gyakran látható a jellegzetes megjelenésű Bull-Pup gépkarabély.

    A pápai bajnok

      Nagy, erős és magyar színekben küzd: július 27-én bemutatták az első, Pápáról üzemelő C–17 Globemaster III-as repülőgépet.
      A 08001-es lajstromszámot és a Pápa 01-es jelzést viselő, szürke óriást a szintén ezen a napon aktivált Heawy Airlift Wing fogja üzemeltetni. A tervek szerint nem sokáig lesz magányos az első gép, hiszen a tizenkét ország együttműködésével üzemelő alakulat szeptemberben és októberben egy-egy újabb C–17-essel gazdagodik.

    Az utolsó szolgálat

      A londoni Tower Bridge a világ egyik legjellegzetesebb építménye, minden évben turisták milliói keresik fel. A brit fővárosba látogató, a haditechnikai és a történelem iránt érdeklődő utazók számára azonban egy – a hatalmas híd közvetlen közelében szerényen meghúzódva horgonyzó – hadihajó számít igazi kuriózumnak, kihagyhatatlan látnivalónak. Az impozáns méretű, szépen felújított és karbantartott HMS Belfast cirkáló immár lassan négy évtizede „őrködik" a Temze folyó belvárosi szakaszán, múzeumként szolgálva hazáját.

HÁTORSZÁG

    Felhőlovagok

      A feladat egyszerű: ezer méter magasságból kiugorva a sarkunkkal el kell találni a két centiméter átmérőjű kört. Csakhogy egy tized- vagy századmilliméternyi hibázás is (az elektromos érzékelőnek köszönhetően) helyezésekkel vetheti vissza az ejtőernyőst. Talán mégsem olyan egyszerű?

    (Újra)kezdők

      Ha valakikre igazán ráillik az „egy életen át tanulni" szlogen, akkor azok az ejtőernyősök, mert amikor egy ugrásfajtában, egy ejtőernyőtípus használatában már öreg profinak számítanak, egy fokozattal feljebb „kopaszként" kezdenek elölről (csaknem) mindent.

    Veterán légtérvédők

      A légvédelem általában mostohán kezelt terület: a világ repülőmúzeumaiban ritkán kap komolyabb szerepet a repülőgépek leküzdésére kitalált fegyverek gyűjteménye. Horváth Mihály nyugállományú alezredes – a zsámbéki légvédelmi rakétabázis utolsó előtti parancsnoka – kezdeményezte, hogy a már bezárt honvédségi objektumban alakuljon ki egy szakgyűjtemény, mely kifejezetten a földi telepítésű légvédelmi fegyvernemek (azaz a honi légvédelem, a csapatlégvédelem és a lokátoros fegyvernem) eszközeit, járműveit, működését mutatja be.

    Végtisztesség

      A zirci önkormányzat 2004 őszén határozta el, hogy a Rákóczi téren lévő katonasírokat a Borzavári úti felső temető területére helyezik át. A második világháborús sírok feltárása során, az 1945 márciusában elesett huszonhat szovjet katona földi maradványai mellett, egy amerikai repülő-törzsőrmester – Marvin Steinford – maradványaira és fém azonosító lapjára is rábukkantak.

    Pilóta, két keréken

      A szabadságolási időszaknak (augusztus elejének) köszönhetően családias hangulatban telt a IV. Katona Motoros Találkozó. A háromnapos táborozás igazi nyári élményt jelentett a résztvevőknek…
      A csapat – ahhoz képest, hogy tagjai előző nap délután érkeztek meg Békésszentandrásra, ahol a tábor kiépítését egy jól sikerült, vidám szalonnázás követte – percre pontosan „futott be" az augusztus nyolcadikai, egész napos túrázás első helyszínére, a Szolnoki Repülőmúzeum elé.

    A hódító kis káplár

      Hadvezérként és államférfiként is korszakalkotó reformok fűződnek a nevéhez, Bonaparte Napóleont tehát korántsem túlzás a világtörténelem egyik legjelentősebb személyiségének nevezni.
      A korzikai Ajaccio szülötte 1769. augusztus 15-én, Napoleone Buonaparte néven látta meg a napvilágot, mindössze egy esztendővel azt követően, hogy a földközi-tengeri szigetet a Genovai Köztársaság eladta a Francia Királyságnak.

    (Röp)pályára irányítva

      Kedves, Poros Naplóm! Ezer bocs (és egy anyamedve), hogy ennyi ideig elhanyagoltalak, de az elmúlt héten táborban voltam.
      Arra talán emlékszel – emlékezned kell, mert leírtam –, hogy anyuék azt ígérték: ha jó lesz a bizonyítványom, kitalálnak nekem valami igazán szuper dolgot a nyárra. A 4,5-ös átlag, úgy látszik, meghatotta őket, persze, ha nincs Józsi bácsi, akkor nem tudom mit ötölnek ki.

    Vigyázz, mocsár!

      Egy nagyváros betonrengetegében a túléléshez elsősorban jó helyismeret, kötélidegzet, kimagasló stressz-tűrő képesség és időnként erős gyomor szükséges. Kinn a vadonban a helyzet kicsit más…
      Ahogyan gyorsan suhanva közeledünk „a természet lágy öle" felé, sorra kopnak ki mellőlünk az emberi civilizáció jellegzetes jegyei. Először is házak helyett már mezőket látunk, bokrokat, fákat, erdőket, majd végül eltűnik a betonút is: magunkra maradtunk az erdőben, a terepjáróval. Aztán már csak gyalog tudunk továbbmenni.

    Ibolya, géppuskával

      Beköszöntött a nyár – tehát fürdés, lányok, buli stb. A honvédségnél nincs buli, fürdeni többnyire csak az izzadtságban lehet; lányok, asszonyok viszont vannak, körülbelül tizenhét százalékban. Új rovatunkban olyan hölgyekről lesz szó, akik önként vállalták a katonai hivatást.

    Lovassági lobogók

      A könnyűlovasság évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszott a hadviselésben, nem meglepő tehát, hogy a fegyvernem által használt lobogók is bekerültek a történelmi zászlósorba.
      Rákóczi seregének 1711. április 30-i kapitulációjával kezdetét vette egy, hozzávetőleg másfél évszázados időszak, amikor – az 1848–49-es szabadságharcot leszámítva – nem létezett önálló magyar nemzeti haderő. Ezen az sem változtatott, hogy az 1715. évi 8. törvénycikk kimondta a magyarországi állandó hadsereg – a „regulata militia" – felállítását.

    Hegyek lánya

      Ugyan Anita nevét sokan megtanulták az elmúlt hetekben, hiszen honfitársaink közül harmadikként jutott fel az Everest csúcsára, nőként pedig övé az első hely.

    A háromkerekű fogat

      Három fő szállítása teljes felszereléssel, megfelelő terepjáró képesség, könnyű kezelhetőség, biztonságos üzemelés és egyszerű karbantartás: íme, a legendás BMW oldalkocsis motorkerékpár, amit senkinek sem kell bemutatni. Legfeljebb a makettjét…

    Kinizsi Pál öröksége

      Habár Vár-játék sorozatunk véget ért, a nagy sikerre való tekintettel, folytatjuk lapunkban a magyarországi várak bemutatását. Elsőként tegyünk egy kirándulást Kinizsi Pál egykori rezidenciáján, majd elolvashatják korábbi háromrészes játékunk megoldásait, valamint a győztesek névsorát.

    Hadikrónika – augusztus