Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvtáros szakmai továbbképzés

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 6. 14:43

A HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság kulturális osztálya február 29. és március 1. között rendezte meg a Balatonkenesei Rekreációs Központban a katonai szervezetek könyvtárosainak szakmai továbbképzését. A tanácskozás Szászvári Lajos rekreációs és kulturális igazgató bevezetőjével kezdődött.

1595932260
Ebben az előadó kiemelte a kulturális misszió fontosságát, azon belül is kulturális értékeink továbbvitelét, aminek segítségével a katonáinkból honvédők válhatnak.
Ezt a gondolatsort folytatva, Gulácsi Attila kulturális osztályvezető elmondta, hogy a kultúra és a hagyományok megőrzésének ügyében a könyvtári hálózat az egyik legfontosabb intézményrendszer. Így a könyvtáraknak kell azt a bázist biztosítaniuk, amely a társadalmi és közösségi élet színtere lehet, és az olvasás mellett az egyéb kulturális tevékenységek támogatójává válhat.

Bakos Klára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) könyvtárigazgatója – úgy is, mint a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke – rámutatott arra, hogy a sok változás ellenére a kultúra közvetítésének területén a könyvtáraknak az élvonalban kell maradniuk, annak ellenére, hogy évről évre nehezebb helyzetben vannak.

Ezt követően a résztvevők betekintést kaptak az egyes könyvtárak aktuális helyzetébe, valamint mindennapi problémáiba. Az általános kép azt mutatja, hogy évről évre csökkenő költségvetésből kell megoldaniuk a könyvtári állomány frissítését. Ennek ellenére minden könyvtárban kimutatható kisebb-nagyobb gyarapodás, melyek sok esetben csak a könyvtárosok elszántságának, leleményességének köszönhető. A hiányosságokat az internet adta lehetőségekkel, a könyvtárközi kölcsönzéssel, együttműködéssel próbálják pótolni. A könyvtárak számítógépes ellátottsága és internetes támogatása elavult, ami a mai világban érzékeny pont. A könyvtárlátogatás növelésének érdekében szinte minden intézményben vannak különféle kulturális programok, melyek közt a hadtörténeti és hadtudományi előadások, a diákoknak, gyerekeknek és családoknak szóló rendezvények is megtalálhatóak.

1595932260
Elhangzott az is, hogy a nyilvános könyvtárként működő intézményeknek a mai forráshiányos időszakban módjuk van a pályázati lehetőségek kihasználására: ennek a szépséghibája azonban az, hogy e forrásokat főként szolgáltatásfejlesztésre lehet fordítani, nem pedig állománybővítésre, eszközbeszerzésre.

A másnapi feszes program több olyan témát is felölelt, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a könyvtárak napi működéséhez.
Elsőként Bakos Klára ismertette az új önkormányzati törvény könyvtárakra gyakorolt várható hatását, valamint a honvédségi könyvtárak speciális helyzetét ebben a közegben.
Ezután dr. Horváthné Tóth Zsuzsanna, a NKE Központi Könyvtár igazgatóhelyettesének összefoglalóját hallhatták a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Corvinus Egyetem integrációjáról.

A nap utolsó előadójaként Berek László, az Óbudai Egyetem munkatársa mutatta be a „Közös tudás – innovatív könyvtár"  elnevezésű konzorciumi portált, amely a ZMNE, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Óbudai Egyetem könyvtárainak közös oldala. Ez az előadás mutatott rá talán leginkább arra, hogy mi is a cél, hová kellene technikailag és szellemiségükben is eljutniuk a könyvtáraknak.

1595932261

 Fotók: Kiss József