Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO történetének legnagyobb logisztikai gyakorlata kezdődött meg Szlovákiában

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 18. 18:34

A résztvevő nemzetek, NATO- parancsnokságok és ügynökségek teljesítették a gyakorlat első fázisát, a telepítést. Június 15-én valamennyi logisztikai terület elérte a teljes műveleti képességet és készen áll a feladatok végrehajtására.

1595955924

A résztvevők nemzetenként sorakoztak fel a szlovákiai Lešt gyakorlótér főtribünje előtt, ahol Miroslav Pelikan ezredes, a Többnemzeti Logisztikai Együttműködési Központ (MLCC )parancsnoka, egyben a „Capable Logistician 2013 LIVEX" igazgatója nyitotta meg a gyakorlatot.

Miroslav Pelikan megköszönte Szlovákiának, a gyakorlat házigazdájának az előkészületek alatt nyújtott támogatást, és további sok sikert kívánt a gyakorlat hátralévő részére. Köszöntötte a résztvevő nemzetek, parancsnokságok képviselőit. Kiemelte, hogy ez a NATO történetének legnagyobb logisztikai gyakorlata.

Hasonló gyakorlat 2004-ben volt utoljára, de azt a logisztikai funkcionális területek, a résztvevő nemzetek és technikai eszközök számában is meghaladja.
Hangsúlyozta, hogy a gyakorlat célja az, hogy a logisztikai funkcionális területeken keresztül „felmérjék a logisztikai rendszerek csereszabatosságát és átjárhatóságát", az érvényben lévő NATO- szabályozók alkalmazhatóságát. Mindezzel az NATO- tagországok által elfogadott alapelvet, a kollektív felelősséget kívánják megvalósítani.

1595955924

Fotó: Ministerstvo Obrany SR