Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még nem döntöttek a rakétapajzsról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 20. 8:02

Még nem döntött a rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztéséről az Obama-kormány – jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter Krakkóban.

Az Egyesült Államok érintett szövetségeseit, Lengyelországot és Csehországot arra kérte Gates, hogy legyenek türelemmel. “A gazdasági válság, az iraki és az afganisztáni kérdés elsőbbséget élvez, a kormány bizonyos kérdésekkel még nem foglalkozott, így az Oroszországgal való viszonnyal és a rakétavédelmi programmal sem" – fogalmazott a NATO védelmi minisztereinek informális tanácskozásán részt vevő Gates.

Az Egyesült Államok Csehországban radarállomást, ehhez kapcsolódóan Lengyelországban rakétaelhárító támaszpontot kíván létrehozni, de az utóbbi időben Washingtonból hezitálásra utaló jelzések érkeznek. Oroszország ellenzi a telepítést.

A NATO-miniszterek kétnapos találkozója ellen tüntettek csütörtökön Krakkóban. Mintegy ötszázan azt követelték, hogy Lengyelország lépjen ki a katonai szövetségből, mások azt, hogy vonják ki a lengyel katonákat Afganisztánból. Az egyik transzparensen azt hirdették, hogy “Moszkvánk már volt, most nem akarunk Washingtont", utalva a NATO-n belüli amerikai túlsúlyra.