Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrök a tűzvonalban Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 15. 6:47

Az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium (IRM) három rendőr kiküldésével és egyes projectek finanszírozásával járult hozzá Magyarország afganisztáni szerepvállalásához, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) rendőri feladatainak kiegészítéséhez.

„Az általunk indított projectek pontosan illeszkednek a NATO ISAF misszió két fő feladatához: a biztonság megszilárdításához és Afganisztán fejlesztéséhez való hozzájáruláshoz. Az ország biztonságának javítása érdekében szaktanfolyamokat indítottunk az afgán rendőrök részére, és a fejlesztések terén is sokmindent megvalósítottunk. Közelebbről látva a helyzetet még bőven lenne itt tennivaló" – mondta Dömölki Zsolt rendőr alezredes, a rendőr kontingens parancsnoka.

Afganisztán szerte már korábban több nemzet szervezett alaptanfolyamokat a helyi rendőrök képzésére. Ezzel szemben a két-három hetes magyar tanfolyamok továbbképzés jellegűek voltak, ahol intézkedés taktikát, bűnügyi- és közlekedési helyszínelést, közlekedés rendészeti ismereteket, nyomozási ismerteket, rendőri túlélési taktikákat és emberi jogokat oktattak a rendőröknek. A képzések a jövőben tovább folytatódnak, a tervek szerint az operatív ismeretek, valamint a titkosszolgálati eszközök és módszerek témakörökben.
A tanfolyamok megszervezése rengeteg koordinációt igényel, a tanfolyam igények felmérésétől kezdve a vendégelőadók meghívásán és kiutazásának megszervezésén keresztül, a tanfolyamok lebonyolításáig. Ebben a munkában nagy segítséget nyújtott a „hátország", a Budapesten található IRM Nemzetközi Oktatási Központ.

„A legnagyobb öröm egy oktatónak, ha látja, hogy a hallgatói gyakorlatban is használják az átadott tudást. Ezt akkor tapasztaltam először, amikor a rendőrök elújságolták, hogy kipróbálták maguk közt az újonnan tanult bilincselési technikát. A rendőrőrsön lévő legnagyobb termetű rendőrt, akit ezelőtt még senkinek nem sikerült bilincsbe kényszeríteni, a tanfolyam hallgatói az általunk tanított technikával megbilincselték. Látszott rajtuk, hogy mekkora sikerélményük volt. Ekkor kezdtem el igazán átérezni, hogy milyen fontos ez a felkészítés, amit mi tartunk" – monda Győri Gábor rendőrszázados.

Az afgán rendőrök helyzete nem hasonlítható össze az európai rendőrökével. A helyi konfliktusok általában fegyveresek, amelyhez a rendőri túlélési taktikákon túl katonai képzettség is szükséges. A tanfolyamokra a helyi rendőri erőknek eddig csak egy része jutott el, így az összképet nézve még mindig nem megfelelő a kiképzettségük és hiányosak a szakmai ismereteik is, ennek köszönhetően sok az emberáldozat a soraikban. Az afgán közlekedési morálra is jobban jellemző a túlélés, mint a közlekedési szabályok betartása. Az afgán rendőrnők helyzete egészen speciális. Mindössze tizenöten vannak a tartományban, egyenlőre csak irodai beosztásokban. Õk saját maguk jelentkeztek a PRT által szervezett emberi jogok képzésre, ahol magyar rendőrnők külön foglalkoztak velük.
„Az általunk szervezett tanfolyamok nagyon népszerűek. Egyrészt azért, mert használható, gyakorlati tudást adunk a kezükbe. Másrészt azért, mert a tanfolyamok beindításakor figyelembe vettük a helyi útviszonyokat és a rendőrök anyagi helyzetét is. Tudtuk, hogy a környező járásokból nem tudják megoldani a napi bejárását, ezért szállásra és étkezésre napi 5 dollárral támogattuk őket a tanfolyam ideje alatt. Ez azért is szükséges, mert az átlagos 70-90 dolláros havi fizetésük mellett nem tudnák finanszírozni a felmerülő költségeket" – mondta Májer János rendőr főtörzszászlós.

 

A PRT rendőrei a fejlesztések terén is jelentős eredményeket értek el. A Baghlan tartományban lévő rendőrkapitányságokat fényképezőgépekkel, számítógépekkel, videokamerákkal és krimináltechnikai eszközökkel támogatták. A közeljövőben tervezik két speciálisan felszerelt mikrobusz átadását a tartományi rendőr-főkapitányságnak: egy baleseti helyszínelő gépkocsit és egy bűnügyi helyszínelő gépkocsit. A főkapitányság épületében két helyiséget újítottak fel, ebből az egyiket egy tizenhárom számítógépet tartalmazó oktatói teremnek rendezték be. A továbbiakban a PRT rendőrei helyi szakoktatókat kívánnak alkalmazni, akik számítógépes ismereteket tanítanak a felső- és középvezetőknek, a közrendőrök számára pedig írásoktatást, mivel soraikban az írástudatlanok aránya eléri a 70 százalékot. Vidéken sokkal egyszerűbb igények merültek fel a rendőrőrsök támogatására, mint például petróleumlámpa, takaró, zseblámpa, irattáska, személyi felszerelés tartozékok adományozása, vagy épületbérlés az egyik rendőrőrs részére.

A PRT katonái és rendőrei között mind a szakmai, mind az emberi kapcsolatok nagyon jók, kölcsönösen támogatják egymás munkáját. Katonák is részt vettek a helyi rendőrök felkészítésében, átadták tapasztalataikat és szaktudásukat olyan téren, mint például fegyverkezelés és lőgyakorlatok, ellenőrző-áteresztő pontok felállítása és üzemeltetése, aknák és robbanószerkezetek felismerése és hatástalanítása. A PRT rendőrei közvetítenek a helyi rendőri erők felé, akik együttműködnek a katonákkal a táboron kívül végzett feladataik során. A fejlesztések terén is sor került együttműködésre, amelynek folyamán a katonák és a rendőrök közösen építettek fel és rendeztek be egy kiképzőközpontot.

„A misszió elején lassan indult be ez a folyamat, de amit elfogadtak bennünket és egyre szélesebb körben ismertté váltunk Baghlan tartományban, nap mint nap többet tudunk tenni a rendőrök képzése és a fejlesztések érdekében. Ugyanígy lépcsőfokonként, lépésről-lépésre bontakozott ki a siker is belőle, ami fontos motiváció a további munkánkhoz" – mondta Dömölki Zsolt.