Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötödjére is a Balaton körül

Szöveg: Hegedüs Anita |  2017. április 3. 15:26

Közel 200 kilométer, 16 óra futás, 4 nap alatt – ez jellemezte Tóth Csaba alezredes, az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) katonájának teljesítményét az elmúlt hétvégén. A Mozgást Tervező Központ parancsnoka idén ötödik alkalommal indult el a Balaton körbefutását megcélzó versenyen.

1596030008

A „10. Spuri Balaton és FélBalaton Szupermaraton 2017" elnevezésű futórendezvényen közel ezren álltak rajthoz  Siófokon.  Köztük volt Tóth Csaba alezredes is, aki nemcsak saját korcsoportjának egyéni versenyében, hanem párjával, Dobó Tímeával csapatban is megmérettette magát.

A pontosan 193,3 km-es táv teljesítése komoly felkészültséget igényel a versenyzőktől mind fizikailag, mind mentálisan. Tóth alezredes tavaly novemberben kezdte a felkészülést, az elmúlt hónapokban összesen 970 kilométert tett bele a futócipőjébe. Fokozatosan terhelte szervezetét, kezdetben napi 10, végül napi 40 kilométert futott, valamint a törzsizomzat erősítésére is odafigyelt.

A futópálya ismerete előnyt, az időjárási körülmények viszont hátrányt jelentettek a sportoló katona számára. A futáshoz nem túl ideális 20 fok körüli hőmérséklet hamar fáradttá tette a futóizmait, illetve a nagy erejű szél csökkentette a sebességét. De ennek ellenére kitartóan, becsületesen végigfutotta a kijelölt, négynapi távot.

1596030009

„Elsősorban magamnak szeretettem volna bizonyítani, hogy – saját korlátaimat is átlépve – igenis végig tudom csinálni. Számomra mindig örömet jelent a futás, fantasztikus érzés hallani a célvonal átszakításánál a szurkoló tömeg hangját. Értékes »futóbarátságok« köttetnek ilyen versenyalkalmakon. Éppen a futás monotonitása az, ami ki tud igazán kapcsolni, szabadjára engedhetem a gondolataimat" – mondta Tóth Csaba alezredes.

Az MH KKK állományából Hamháber József százados kerékpárral, Kovács Péter András százados autóval kísérte, és egyben buzdította az alezredest, aki végül kiváló eredménnyel zárta a Szupermaratont, ugyanis egyéniben 6. helyezést, csapatban pedig 8. helyezést ért el.

Tóth Csaba elárulta: jövőbeli tervei között szerepel, hogy tovább keresi a kihívásokat, és még hosszabb távú versenyeken is rajtvonalhoz álljon.

1596030009

Részeredmények:

1. nap: 48,2 km, 3 óra, 53 perc (Siófok-Fonyód)

2. nap: 52,9 km, 4 óra, 32 perc (Fonyód-Szigliget)
3. nap: 42,5 km, 3 óra, 25 perc (Badacsony-Balatonfüred)

4. nap: 49,7 km, 4 óra, 13 perc (Balatonfüred-Siófok)

Fotók: Hamháber József százados, Kovács Péter András százados és Dobó Tímea

Címkéksport