Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia nélkül üléseztek Koszovóban a Nyugat-Balkán védelmi miniszterei

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 4. 10:31

Először rendeztek nemzetközi konferenciát Koszovóban a nyugat-balkáni országok vezető politikusai: a házigazda pristinai kormány képviselőjén kívül Albánia, Macedónia, Horvátország, Szlovénia és Montenegró védelmi miniszterei adtak egymásnak találkozót november 3-án, csütörtökön a nyugat-koszovói Pec városban.

A regionális értekezleten jelen voltak a NATO képviselői is. A védelmi miniszterek nyilatkozatot fogadtak el, amelyben támogatják Pristina azon törekvését, hogy bekapcsolódjék a nemzetközi biztonsági és védelmi szervezetek munkájába.

Szerbia nem képviseltette magát, mert – belgrádi sajtójelentések szerint – a szerb védelmi miniszternek nem küldtek meghívót a tanácskozáson való részvételre.

Agim Ceku koszovói védelmi miniszter kijelentette: a konferenciát azért rendezték meg, hogy Koszovó is hozzájárulhasson a térség védelméhez és biztonságához.

„Célunk, hogy csatlakozzunk minden regionális védelmi és biztonsági tömörüléshez, projekthez és kezdeményezéshez" – mondta Agim Ceku.

Koszovó még nem tagja sem a Délkelet-európai Dandárnak, sem a délkelet-európai védelmi miniszterek miniszteriális testületének, sem pedig az Adriai Chartának.

CímkékKoszovóNATO