Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos konferencia a Várban

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 4. 9:23

„Az újrakezdés esélye” címmel rendeztek tudományos konferenciát a szatmári békeegyezmény megkötésének 300. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) november 3-án, csütörtökön. A köszöntőt dr. Hermann Róbert, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese mondta.

A szatmári béke objektív megközelítése szinte lehetetlen vállalkozás, hiszen vele kapcsolatban a szakirodalomban, a szépirodalomban, illetve ezzel összefüggésben a történeti köztudatban és a politikában mind a mai napig ellentétes álláspontok ütköztek és ütköznek.

Károlyi Sándor és Pálffy János hosszas tárgyalásainak eredményeként, az utolsó utáni pillanatban létrejött a háborút lezáró egyezség, amely tulajdonképpen nagyvonalú amnesztia volt, ám a rendi sérelmek orvoslására csak ígérvényeket tartalmazott, azokat az országgyűlés elé utalva. A magyarok szerencséje, hogy I. József halálát követően III. Károly személyében olyan uralkodó került a trónra, aki spanyol királyként megtanulta a rendekkel való együttműködést, és zömében betartotta a szatmári békeegyezségben foglaltakat. Ezt Rákóczi 1712-ben maga is elismerte, de politikai elveihez ragaszkodva a behódolás helyett az emigrációt választotta, így a későbbi korokban a magyar szabadságküzdelem emblematikus figurájává, követendő példává vált. Az általa vezetett szabadságküzdelem nélkül nem sikerült volna megőrizni a Magyar Királyság állami különállásának jelentős részét, és rosszabb feltételekkel került volna sor a Habsburg Birodalomba való beilleszkedésre. A béke megteremtette az újrakezdés esélyét, így a vérzivataros századok után megindulhatott a békés építőmunka, a nemzet felemelkedése.

A tudományos konferencia délelőtti ülésszakán elsőként R. Várkonyi Ágnes, az MTA levelező tagja tartotta meg előadását Esélyek és alternatívák 1711 után címmel. Az egész napos konferencián tizennyolc előadótól tartalmilag igen változatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

1595926859

 Fotó: Szikits Péter (HM HIM)