Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb mérföldkő a hazai hadiipar történetében

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 26. 18:34

Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink! – fogalmazott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadásán március 26-án, szombaton, a ZalaZONE ipari parkban. A zalaegerszegi ünnepségen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató is.

IMG_6559

„A legfontosabb feladat ebben az évtizedben, hogy egy Magyarországot megvédeni képes, a magyar érdekeknek érvényt szerezni tudó; Magyarországon, de ha kell, azon kívül is bevethető haderő álljon rendelkezésre” – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárépületének átadását fontos mérföldkőnek nevezte. „Magyarországnak szüksége van arra a minden korábbit meghaladó technológiai színvonalra, amit a most átadott gyár testesít meg” – emelte ki. A miniszterelnök köszöntőjében rámutatott: „Fontos, hogy jó eszközeink legyenek, de a jó eszközök semmit sem érnek jó katonák nélkül.” Orbán Viktor a 21. század technikai kihívásainak teljes mértékben megfelelő Rheinmetall Hungary Zrt. gyárával kapcsolatban elmondta: „Ez lett a Magyar Honvédség új mércéje! Ehhez kell felnőni, nem beszerzésekkel, sőt, nem is csak gyártással, nem is csak fejlesztéssel, hanem a katonáink minőségével. A hadsereg vezetettségének a minőségével, a kiképzésünk minőségével. Olyan jó katonák kellenek, amilyen jók az eszközeink!"

IMG_6533

Benkő Tibor kérdésünkre válaszolva elmondta: rendkívül nagy lehetőséget jelentenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program számára a magyar kormány és a német Rheinmetall Hungary Zrt. közös gyáralapítása és az ott elinduló hadiipari fejlesztések. A gyár a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx típusú harcjárműcsalád eszközeinek gyártása mellett kutatás-fejlesztéssel és a katonai járművek tesztelésével is foglalkozik. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: Zalaegerszegen „a jövő technikai eszközei készülnek a Magyar Honvédség számára.”

IMG_6527

A honvédelmi miniszter az elmúlt évek haderőfejlesztési beszerzései kapcsán hangsúlyozta: a tervek szerint zajlanak a beszerzések és fejlesztések, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország békéjét és biztonságát ütőképes és modern haderő garantálja. Benkő Tibor a fejlesztési program kapcsán rámutatott: „Rendkívül fontos a katonák megszólítása, ezen belül is a katonai pályára orientálódó fiatalokkal való foglalkozás és a hazafias honvédelmi nevelés, valamint az önkéntes tartalékos katonai szolgálat rendszerének fenntartása az oktatás és a kiképzés mellett. Mindez együttesen adja a program lényegét”. A miniszter hozzátette: „ha továbbra is így tudunk tovább haladni, akkor kitűzött céljainkat időben el tudjuk érni.”

IMG_6727

„Elkezdődik a gépek betelepítése, és reményeink szerint az év végén a gyártás is elindul az üzemcsarnokban” – mondta a gyárral kapcsolatban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A nemzeti fegyverzeti igazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: jó döntésnek bizonyult, hogy Magyarország 2016-ban a német hadiipar képviselőivel vette fel a kapcsolatot és kezdte meg az együttműködést. A kormánybiztos a német féllel történő együttműködés kapcsán kiemelte: a további ipari beruházások, gyárépítések mellett olyan kutatási-fejlesztési projektek indultak el, amelyek lehetővé teszik Magyarország számára, hogy bekapcsolódjon a német hadiipar csúcsát jelentő fejlesztési programokba.

IMG_6670

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében elmondta: a magyar kormány támogatása, együttműködése tette lehetővé, hogy a német hadiipari cég és Magyarország között ilyen komoly léptékű védelmi fejlesztések indulhassanak el, amelyek a világ egyik legkorszerűbb harckocsigyárának létrejöttét eredményezték.

Az ünnepségen – mások mellett – jelen volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is.

Kapcsolódó cikkek
Kismartoni_archív_borító

Hiúzok ugrásra készen

2022. március 26. 14:30