Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús lőszerek a polgármesteri hivatalban

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 13. 13:00

A 36. héten, azaz szeptember 6–12. között 39 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1581 bejelentést kaptak.

Szeptember 6-án a Fejér megyei Nagykarácsonyból kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a József Attila utcában található egyik családi ház előtt, a vízelvezető árokban, második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy F1-es típusú kézigránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon a főváros XI. kerületébe, a Verejték utcába is riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, mivel az egyik építési területen világháborús bombát fordított ki a munkagép a földből. A FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú bombát a tűzszerészek a markológép kanalában találták meg. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a gyújtószerkezet kiszerelése és megsemmisítése után a bombatestet a központi gyűjtőbe szállította.

Szintén szeptember 6-án, Budapest XIV. kerületében, a Műjégpálya felújítása során került elő több, a II. Világháborúból származó robbanószerkezet. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú pálcalőszert, valamint egy 75 milliméteres páncélgránátot a helyszínen megsemmisített. További, tucatnyi robbanószerkezetet pedig a központi gyűjtőbe szállított.

1595907316
 

Szeptember 7-én, a Békés megyei Zsadányban, az óvoda felújítása közben, feltételezhetően második világháborús gyalogsági lőszereket találtak. A rozsdás lőszereket a munkások összeszedték és bevitték a település polgármesteri hivatalába. A tűzszerészeket innen értesítették. A Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr összesen 88 darab, 7,62 milliméteres, szovjet lőszert gyűjtött össze, amiket a közelben kijelölt helyen meg is semmisítettek.

Szeptember 8-án, a Pest megyei Zsámbokon, a Nyárfa utcában, csatornázás közben bukkantak egy második világháborús robbanószerkezetre a munkások. A 105 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon ismét ki kellett vonulniuk a városligeti Műjégpályához is a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A felújítási munkák közben ugyanis újabb robbanószerkezetek kerültek elő. Ezúttal egy 76 milliméteres kommulatív lőszer, valamint egy 75 milliméteres páncéltörő gránát került elő, amelyeket a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Szeptember 9-én, a Baranya megyei Nagydobszán akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az iskola udvarán zajló felújítási munkálatok közben ugyanis egy 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő egy odaszállított homokkupacból. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szeptember 10-én Komáromban is dolgozniuk kellett a tűzszerészeknek. A Kiserdő úton ugyanis egy MC500MKIV típusú bomba került elő a földből, amelyet a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.