Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mali

Szabó_Lajos_zászlós_archív

Közös problémák, új misszió

2022. január 31. 7:31

Magyarország kilencedikként csatlakozott a Franciaország irányításával létrejött Takuba harci kötelékhez, amely Maliban küzd a dzsihadista terrorcsoportok ellen, segítve a kormányerők műveleteit. A térség napjainkra puskaporos hordóvá vált, az övezetben jelenleg több millió menekült van, akik közül egyre többen választják a kivándorlást Európa felé. A válság és a Magyar Honvédség új missziójának hátteréről dr. Marsai Viktort, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatóját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját kérdeztük.

hm_fotó_

A TAKUBA művelettel kapcsolatos politikai és katonai fejleményekről tárgyalt a honvédelmi miniszter

2022. január 24. 15:50

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kétoldalú telefonbeszélgetést folytatott Florence Parly-val, a Francia Fegyveres Erők minisztériumának vezetőjével január 24-én, hétfőn.

Takuba300

Magyar katonák a Task Force Takuba kötelékében

2022. január 17. 16:59

Közel két hónap telt el azóta, hogy a Takuba alkalmi harci kötelékben résztvevő magyar kontingens előkészítő törzsétől elköszöntek Budapesten. Tavaly novemberben, a kibocsátó ünnepségen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka meghatározta, hogy mindent készítsenek elő az idén tavasszal kiérkező kontingens számára. A feladatszabásnak megfelelően valamennyien ezen fáradoznak nap mint nap. A közeljövőben kiutazó kontingens - a francia haderővel közreműködésben - a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben, Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat lát majd el.

Mali_képek (7)

Maliban szolgáló katonákat látogatott meg a Magyar Honvédség parancsnoka

2021. december 19. 16:17

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka a látogatás során egyeztetett az ENSZ békefenntartó misszió (MINUSMA) megbízott parancsnokával, valamint ellátogatott az EUTM Mali Missziójának bázisára is Bamakoba. A látogatáson részt vett dr. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

mali_nyitó

Találékonyság, rugalmasság és pozitív hozzáállás

2021. október 21. 10:53

Mali. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint „az esetleges terrorcselekmények, emberrablások, túszejtések a fővárosban sem zárhatók ki, ugyanakkor kifejezetten tilos az ország északi területeinek, ideértve Timbuktu, Gao, Kidal, Koulikoro, Segou, Mopti megyék látogatása. A terrorveszély fokozott, közúton a Diéma-Koulikoro-Ségou-Koutiala vonaltól északra kizárólag konvojban, fegyveres kísérettel lehet közlekedni…”.

Mali_HUN

Maliban is megemlékeztek augusztus 20-ról

2021. augusztus 24. 10:08

Augusztus 20-a, Magyarország állami és nemzeti ünnepe az otthonról távol lévő magyarok számára is különös jelentőséggel bír. Az államalapítás ünnepéről az Európai Unió mali kiképző missziójában szolgálatot teljesítő magyar katonák is megemlékeztek.

20210623-mali  (8)

„Északon a malik nagy matekban vannak a tuaregekkel”

2021. június 28. 7:28

A forró Szahara majd a végeláthatatlanul elnyúló szavanna és a fölé magasodó sziklás hegyek. Az életet adó Niger folyó és a partja mentén húzódó erdők. Vallási és etnikai sokszínűség, sok ellentéttel. Mindig mosolygó emberek, szegénység, kaotikus közlekedés, tuareg fenyegetettség, iszlám terrorizmus. A mindentől védő amulett és a lövészkiképzés. Három, European Union Training Mission in Mali (EUTM Mali) missziót megjárt magyar katonával beszélgettünk a nyugat-afrikai országról, kiképzésről, tapasztalatokról.

20210319-mali (3)

„Egyszerre kell a testi épségemre és a munkámra is figyelni”

2021. március 19. 16:04

György Tibor őrmester, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 1. Területvédelmi Zászlóaljának altisztje kiképzőként szolgál, fő feladata az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák alapfelkészítése. A kiképzésekről gyakran készülnek tudósítások, így nem szokatlan számára a fényképezőgép, amelynek néhány hónapja már a másik oldalán áll, az őrmester ugyanis 2020 novembere óta az Európai Unió Mali Kiképző (EUTM Mali) misszió fotósa.

Mali_csoportkép

Megérkeztek Maliba a magyar katonák

2020. november 18. 10:56

Megérkeztek a magyar katonák Maliba és megkezdték az átadás-átvételt. A Magyar Honvédség katonáinak többsége az újjáépülő mali hadsereg kiképzésében vesz részt, néhányan pedig az Európai Unió Mali Kiképző Misszió (European Union Training Mission in Mali – EUTM Mali) parancsnokságán szolgálnak majd a következő hónapokban.

1596079027

Magyar és külföldi állampolgárok hazaszállításában segített a honvédség

2020. május 9. 8:55

Május 8-án, péntek este érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a Magyar Honvédség csapatszállító repülőgépe. A Mali fővárosából, Bamakóból induló gép az EU misszióból hazatérő négy fős katonai állomány mellett egy magyar állampolgárt, valamint a szomszédos Szerbiának segítséget nyújtva, szerb állampolgárokat szállított Budapestre. A csapatszállító fogadásánál jelen volt dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.