Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figyelemfelkeltő futás

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. április 4. 9:25

A kecskeméti katonák is képviseltették magukat április 2-án, szombaton az Autista Gyermekekért Egyesület városi rendezvényén. Grécs György ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis törzsfőnöke vezetésével zárt alakzatban teljesítették a jótékonysági futás mintegy két kilométeres távját, és adományaikkal is támogatták az egyesületet.

Idén is csatlakoztak az autizmus világnapja rendezvényeihez a Kecskeméten állomásozó katonai alakulatok. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) Bács-Kiskun megyei irodája és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviseletében harmincketten regisztráltak a helyszínen a betegségben szenvedők iránti figyelemfelkeltő futásra.

A vidám hangulatú rendezvényen sok önkéntes műveleti tartalékos is részt vett. Többségük azonban civil öltözetben állt rajthoz: ők kizárólag a beteg gyerekek kedvéért jöttek ki, jelenleg ugyanis nem teljesítenek katonai szolgálatot.

1596735395

A Futni-kék! felhívásra jelentkezett több mint száz résztvevő kék színű fejpántot kapott ajándékba. A rajt előtt Horváth Máté főtörzsőrmester még levezényelt a részükre egy laza bemelegítő átmozgatást, majd eldördült a képzeletbeli rajtpisztoly. A katonák Grécs ezredes vezetésével szakaszalakzatban teljesítették a távot, a mezőnyben ott volt Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paralimpikonunk is.

A figyelemfelkeltő futásra nevezési díj nem volt, adományokat viszont elfogadtak a rendezők. Az így összegyűlt pénzt a felnőtt autisták ellátásának támogatására fogják fordítani.

Szabó Klára, a 18 éves kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület vezetője meghatódottan köszönte meg a katonák támogató jelenlétét. Mint mondta, a mostani találkozóval nem a problémáikra akarták felhívni a figyelmet. Sokkal inkább azt szerették volna megmutatni, hogy tudnak jókedvűek is lenni, és hogy érdemes velük együtt futni, játszani, nevetni és zenét hallgatni.

1596735395
* * *

Az autizmus sokáig nem számított külön betegségnek. Önálló kórképként először 1943-ban Leo Kanner amerikai gyermekorvos írta le. Később kiderült, hogy az autizmus skálája igen széles. A születéstől fennálló állapot, de gyakran a diagnosztizálásig évek is eltelhetnek. Leggyakrabban a gyermek hároméves kora körül válnak a tünetei markánssá, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló jelek. Ilyen például a 4-6 hónapos korban megjelenő mosolygás elmaradása. Úgy tűnik, mintha a csecsemőt nem érdekelné környezete.

A betegség pontos oka nem ismert, de egyre valószínűbb, hogy genetikai eredetű. Elsősorban az idegrendszer azon funkciói károsodnak, melyek a kommunikációért, társas kapcsolatokért felelősek. Átlagos intellektus mellett azonban egyes képességek − memória, a számolás − kiugróan fejlettek is lehetnek.

1596735396

Fotó: a szerző felvételei