Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba az iskola mellett

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. június 16. 9:38

A 23. héten, azaz június 6. és június 12. között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 25 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1157 bejelentést kaptak.

Június 7-én Budapestről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a XI. kerületi Etele téren, közterületen négy darab 149 milliméteres repeszromboló gránát, illetve egy darab Faust patron kézi páncélelhárító rakéta került elő. A Janaczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr ezeket a központi gyűjtőbe szállította.

Szintén június 7-én Varsányban is dolguk akadt a tűzszerészeknek, amikor a Fő úti Hősök kertjében, közterületen egy darab EiHgr német kézigránátot – „tojásgránátot" – találtak hat darab 9 milliméteres pisztolylőszer társaságában. A veszélyes eszközöket Kelemen Ferenc törzsőrmester a helyszínen megsemmisítette.

Június 8-án Taksonyból érkezett bejelentés az ezredhez, miután a helyi MOL kúttól 50 méterre egy darab 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot találtak. Az eszközt Szalay Attila zászlós a helyszínen hatástalanította.
Június 9-én Szolnokon egy darab Frakk 20-as bomba került elő a földből a Pázmány Péter út 37. szám alatt, közterületen. Utóbbit a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr semmisítette meg a helyszínen.

Június 10-én Székesfehérváron, egy iskola tőszomszédságában okozott riadalmat egy AO 50-80-as repeszbomba. A Balatoni út 143. számhoz közeli parkolóban végül Szalay Attila zászlós semmisítette meg a veszélyes eszközt.

Június 12-én Siófokon, a Baross utca 37. szám alatti ház előtt, földmunkák közben került elő egy 82 milliméteres aknavető gránát. Az eszközt Komjáti Krisztián törzsőrmester szállította a központi gyűjtőbe.