Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotókiállítás nyílt a magyar katonák balti missziójáról

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. június 9. 9:28

Megnyílt dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülőorvosának „Közös légtér – közös felelősség” című fotókiállítása a Paksi Atomerőműben. A Magyar Honvédség balti szerepvállalását bemutató tárlatot Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója nyitotta meg június 8-án, szerdán.

1596014779

A törzsigazgató elmondta, hogy a honvédség mintegy ezer fővel vesz részt külföldi missziókban, ezek közül kiemelt figyelem összpontosult a balti légtér védelmére, amely során négy hónapig a magyar Gripenek óvták a Lettország, Litvánia és Észtország légterét. Erre azért volt szükség, mert nem minden NATO-tagállam rendelkezik korszerű, több feladatra is bevethető vadászgépekkel. „Mi elmondhatjuk, hogy Magyarország azon országok közé tartozik, amely ilyen technikai felszereléssel rendelkezik" – mondta.

Felidézte, hogy a magyar pilóták huszonöt éles bevetésen vettek részt, több mint száz gyakorló riasztást kaptak és 430 óránál is többet repültek a balti országok légterében. A NATO – a misszió végén – kiváló minősítéssel ismerte el a honvédek munkáját – tette hozzá.

1596014779

Dr. Toperczer István alezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: összesen két és fél hónapot töltött a Baltic Air Policing misszióban és a képeket a mindennapi feladatainak elvégzése mellett készítette. A felvételeken főként a magyar katonák hétköznapjai szerepelnek, munka közben láthatók rajtuk az egészségügyi, a logisztikai és a műszaki szolgálat munkatársai.

Elhangzott az is, hogy a kiállítás már összesen 11 helyszínen járt, megfordult például a NATO brüsszeli központjában, Székesfehérváron, Budakeszin és Mezőhegyesen. A tárlat szervezésben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) székesfehérvári szervezete is komoly részt vállalt.

1596014779

Fotó: Dévényi Veronika